Potrivit surselor cotidianului, în ultimele luni, autoritățile de la Ankara au provocat în mod activ Azerbaidjanul să declanșeze ostilitățile, sub promisiunea unui sprijin complet politico-diplomatic, tehnico-militar și de informații. Anterior, oficialii americani și francezi au vorbit despre intervenția directă a Turciei în conflictul din Nagorno-Karabah.
Imaginea realizată de sursele militaro-diplomatice ale ziarului Kommersant este următoarea. După finalizarea exercițiilor turco-azere din iulie-august, un grup semnificativ al Forțelor Armate ale Turciei a rămas pe teritoriul Azerbaidjanului, cu misiunea de a juca un rol de coordonare și direcționare în planificarea și desfășurarea unei operații ofensive în Nagorno-Karabah.
Este vorba despre 600 de militari, inclusiv un grup tactic de nivel batalion, format din 200 de persoane, 50 de instructori în Nakhichevan, 90 de consilieri militari în Baku (au asigurat o legătură în desfășurarea ostilităților în lanțul de conducere brigadă-corp de armată-stat major general), 120 de persoane (tehnicieni și piloți) la baza aeriană Gabala, 20 de operatori de drone pe aerodromul Dallar, 50 de instructori pe aerodromul Yevlakh, 50 de instructori în Corpul 4 Armată (Pirekeshkul) și 20 de persoane la baza navală și la școala militară Gaydar Aliyev din Baku.
Această grupare include 18 mașini de luptă ale infanteriei, un lansator multiplu de proiectile reactive, 10 unități de tehnică auto și până la 34 de mijloace aeriene (șase avioane, opt elicoptere și până la 20 de drone), care asigură cercetarea atât în regiunea Karabah, cât și pe teritoriul Armeniei.
Judecând după datele furnizate de surse jurnalului Kommersant, în perioada septembrie-octombrie, numărul de zboruri ale Aviației militare turce către Azerbaidjan (în principal tranzitând Gerogia) au crescut brusc. Transporturile de persoane și muniții au fost efectuate pe 04 septembrie cu un avion C-130, pe 18 septembrie cu un avion CN-235 și pe 25 septembrie cu un avion A400M.
În punctul culminant al ostilităților din 28-30 septembrie, pe lângă consilierii militari, care au sosit anterior, comandantul Forțelor Terestre, Umit Dyundar, și ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, au ajuns în Azerbaidjan. Sursele Kommersant susțin că aceștia erau responsabili de gestionarea generală a operației pe frontul din Karabah, la fața locului.
Pe 30 septembrie, 01 și 03 octombrie, a fost efectuată livrarea de medicamente și arme de calibru mic cu avioanele CN-235 de-a lungul rutei Etimesgut (Ankara) -Nasosnaya (Haji-Zeynalabdin).
Un transport de personal și muniție a fost efectuat și pe 07 octombrie de către o aeronavă turcească C-130 (zborul TUAF737).
Pe 09 octombrie, potrivit surselor Kommersant, un avion militar de transport azer cde tip Il-76TD (zborul AZAF002) s-a deplasat pe ruta Amman-Baku, tranzitând Georgia, având la bord mitraliere DShK (200 de unități) și muniție.
Turcia a trimis, de asemenea, cereri de survol prin spațiul aerian georgian pentru 14, 21 și 28 octombrie. Sursele Kommersant afirmă că permisele de zbor au fost obținute.
În plus, potrivit surselor Kommersant, reprezentanții turci recrutează mercenari din grupurile islamiste loiale Ankarei din Siria și Libia, pentru participarea la ostilități în Nagorno-Karabah de partea Azerbaidjanului. Controlul asupra funcționării lanțului de aprovizionare a mercenarilor este efectuat de Organizația Națională de Informații din Turcia cu sprijinul forțelor și mijloacelor Ministerului Apărării.
Potrivit surselor Kommersant, în prima săptămână a lunii octombrie, până la 1.300 de militanți sirieni și cel puțin un grup de mercenari libieni, în număr de 150 de persoane, au fost dislocați în zona conflictului din Nagorno-Karabah. Primii ar fi fost localizați, în principal, pe direcția Terter, în regiunile Bayandur și Gapanli (respectiv la 5 și 10 km sud-est de Terter), iar cei din urmă pe direcția Jebrail din regiunea Karvenda (250 km vest de Baku).
Recrutarea militanților sirieni se desfășoară în teritoriile controlate de Ankara din nordul și nord-vestul Siriei de către angajații companiei militare private SADAT, cu asistența comandanților de teren ai Armatei Naționale Siriene (SNA). Principalele centre de recrutare funcționează în orașele Afrin, Al-Bab, Ras al-Ain și Tel Abyad. Adunarea recruților este organizată la Afrin, de unde, cu ajutorul companiilor de transport turcești, sunt deplasați în orașul Sanliurfa (Turcia), la 40 km de granița cu Siria. În continuare, mercenarii sunt transportați cu zboruri charter ale SADAT către zona de conflict.
Potrivit surselor Kommersant, recrutorii oferă o „indemnizație de instalare” de 1.500 de dolari și o taxă lunară de până la 2.000 de dolari celor care doresc să intre în război în Transcaucazia.
Înainte de a fi trimiși în Azerbaidjan, mercenarilor le-au fost confiscate documentele de identitate și mijloacele de comunicații. Acestora li s-a spus că serviciile lor vor fi necesare pentru o perioadă cuprinsă între trei și șase luni.
„Pe 22 septembrie, primul grup din corpul 2 al SNA a fost trimis în Azerbaidjan, urmând o pregătire specială, de două săptămâni, sub supravegherea instructorilor turci din Siria”, a spus unul dintre interlocutorii Kommersant.
Potrivit acestuia, până la anunțarea încetării focului în Nagorno-Karabah, un alt detașament de mercenari sirieni, în număr de până la 1.500 de persoane, a continuat să se formeze în mod activ pentru a fi trimis în Azerbaidjan.
„Acest detașament a fost format și poate fi transferat în regiunea Nagorno-Karabah oricând”, susține sursa. Este vorba despre oameni din grupările Failak ash-Sham, Brigada Sultan Murad, Firkat Hamza și Firkat Suleiman Shah.
Anterior, postul de radio britanic BBC a informat că Turcia a transferat 150 de militanți din grupul Jaysh al-Sham din Afrin în Azerbaidjan. Aproximativ 2.000 de oameni din Brigada Sultan Murad se pregăteau pentru transferul în Karabah începând cu octombrie. Ziarul american The Wall Street Journal a confirmat și el acest lucru. În același timp, jurnaliștii de la Washington Post, care citează rudele mercenarilor sirieni, au informat că peste 50 dintre ei au murit în timpul luptelor din Nagorno-Karabah.
Autoritățile armene au spus, în repetate rânduri, că Turcia trimite mercenari din Siria și Libia în Nagorno-Karabah.
Secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a vorbit joi despre rolul activ al Turciei în conflict. „Acum turcii au intervenit și au oferit resurse Azerbaidjanului, crescând astfel riscul, adăugând combustibil pe focul a ceea ce se întâmplă în bătălia istorică într-un loc numit Nagorno-Karabah - un teritoriu mic, cu o populație de aproximativ 150.000 de oameni”, a spus el într-un interviu pentru postul de radio WSB.
Despre influența negativă a Turciei, a vorbit și ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. „Interferența străină, în special intervenția Turciei, alimentează această escaladare și este inacceptabilă”, a spus el. Anterior, președintele francez, Emmanuel Macron, a mai spus că autoritățile turce ajută la transferul militanților din Siria în Azerbaidjan.
Cu toate acestea, președintele azer, Ilham Aliyev, neagă categoric faptul că mercenarii străini luptă de partea azeră. „Nimeni nu ne-a furnizat nicio dovadă a prezenței formațiunilor armate străine pe teritoriul Azerbaidjanului, care participă la actualele confruntări. Poziția noastră oficială este că nu avem mercenari străini”, a declarat Ilham Aliyev, în timpul unui interviu paralel cu liderii din Azerbaidjan și Armenia, realizat de RIA Novosti.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News