Presa rusă speră că viitorul hub de gaze rusești din Turcia va putea pune capăt livrărilor de drone Bayraktar către Ucraina

Ionel Copcea |
Data publicării:
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

Surse din cadrul Biroului președintelui ucrainean au dezvăluit o serie de informații potrivit cărora, în ultimele luni, livrările de drone turcești de tip Bayraktar TB2 au scăzut în mod dramatic. Astfel, numărul de aparate de zbor fără pilot de acest tip primite de militarii ucraineni a fost de două ori mai mic decât în primele luni ale conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit portalului rusesc Topcor.ru, pentru remedierea acestei situații, șeful biroului, Andrey Ermak, s-a deplasat personal la Ankara, dar nu a reușit să obțină rezultatele scontate.

Mai mult, este posibil chiar ca, în perioada următoare, această situație să se complice și mai mult. Cauza principală ar putea fi legată de acordul dintre Moscova și Ankara privind crearea unui hub de gaze pe teritoriul Turciei, care ar prelua astfel rolul jucat anterior de Germania în domeniul aprovizionării Europei cu gaze naturale din Rusia.

Această idee a fost lansată de președintele rus, Vladimir Putin, pe 12 octombrie, în cadrul Săptămânii energetice rusești. Propunerea părții ruse a fost preluată imediat de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a dat toate dispozițiile necesare pentru implementarea unui astfel de proiect. În consecință, încheierea unui acord în acest domeniu între Rusia și Turcia ar putea pune capăt livrărilor ulterioare de drone Bayraktar către Forțele Armate ale Ucrainei, speră portalul rusesc.

Trebuie remarcat și faptul că, anterior, cititorii ziarului turcesc Yeni Akit au îndemnat autoritățile de la Ankara să refuze cooperarea cu Ucraina, deoarece Kievul s-a opus unor afaceri turcești, care nu susțin sancțiunile antiruse.

 

Turcia, un aliat mult prea apropiat Rusiei

 

Comentariul autorului: În ultimii ani, Turcia, sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan, a avut evoluții politice, care au ținut cont mai mult de interesele proprii decât de angajamentele asumate în relațiile cu partenerii occidentali, în special în cadrul NATO.

În ceea ce privește relația cu Rusia, trebuie spus că aceasta este una specială, în primul rând datorită relațiilor personale dintre președinții celor două țări. În mod paradoxal, deși interesele Rusiei și Turciei plasează cele două părți în tabere diferite, acestea reușesc să mențină o cooperare reciprocă, bazată pe abordări pragmatice. 

Astfel, conflictele locale și regionale din ultimii ani, ca de exemplu din Siria, Libia, Nagorno Karabakh sau chiar Ucraina au adus Moscova și Ankara în pragul unor stări conflictuale, ce au fost depășite în urma unor discuții între președinții Putin și Erdogan. Acest fapt a fost posibil datorită cooperării economice, Turcia devenind o alternativă la livrarea de gaze rusești către Europa prin Ucraina. Construirea gazoductului Turkish Stream prin Marea Neagră a permis atât aprovizionarea directă a Turciei cu gaze rusești, cât și distribuirea lor către alte state europene.

În ceea ce privește Ucraina, Turcia s-a plasat de partea Kievului, susținând integritatea teritorială a statului ucrainean, inclusiv în ceea ce privește apartenența Crimeii, și livrând exclusiv drone de atac Bayraktar TB2 către militarii ucraineni. Cu toate acestea, partea turcă a refuzat să impună sancțiuni împotriva Rusiei și a avut o abordare neutră în ceea ce privește folosirea Strâmtorilor Bosfor și Dardanele de la Marea Neagră. 

Transformarea Turciei într-un punct principal de tranzit pentru gazele rusești livrate în Europa, în detrimentul Germaniei, l-ar putea obliga pe președintele Erdogan să accepte o serie de concesii către Moscova în privința Ucrainei. Prima dintre acestea, s-ar putea referi, în mod evident, la dronele Bayraktar TB2, care au hărțuit trupele ruse de la începutul operației din Ucraina. În al doilea rând, Turcia ar putea să devină mai puțin vocală în ceea ce privește teritoriile anexate de către Rusia din Ucraina. Nu în ultimul rând, între Moscova și Ankara s-ar putea intensifica și relațiile în domeniul militar, ceea ce s-ar putea traduce prin achiziționarea de către Turcia a unor noi sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, încheierea unor contracte privind cumpărarea de avioane de vânătoare rusești Su-35 sau Su-57 pentru Forțele Aeriene turcești sau cooperarea în producerea comună a unor categorii de tehnică navală și de aviație.     

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel