Mai mult, în contextul prezenței militare americane, chiar rușii sunt cei care recurg la provocări. În urmă cu două săptămâni, Comandamentul Flotei a 6-a americane din Europa şi Africa a distribuit un material video în care se poate observa cum o aeronavă rusească Su-24 efectuează o trecere la joasă altitudine deasupra distrugătorului american USS Donald Cook, prezent în Marea Neagră. Astfel de acțiuni ale rușilor au avut loc și în 2016 când, același distrugător USS Donald Cook a fost survolat la joasă altitudine și cu manevre agresive de avioanele Rusiei.
De precizat că în cursul acestei luni, US Navy a avut în apele Mării Negre nu mai puțin de trei nave: Două distrugătoare USS Donald Cook, USS Porter și tancul petrolier USNS Laramie. În baza acestei prezențe americane, militari din Forțele Navale și din Forțele Aeriene ale României au executat, în bazinul Mării Negre, misiuni de instruire în comun cu militari din Forțele Navale ale SUA.
CITEȘTE ȘI: Fregata Mărășești, umăr la umăr cu distrugătorul USS Porter în largul Mării Negre
În acest context, prezența robustă americană la Marea Neagră nu avea cum să treacă neobservată și, bineînțeles, necomentată de presa din Federația Rusă.
Jurnalistul Alexander Timokhin, într-un comentariu publicat de portalul rus Vzglyad, cunoscut pentru poziții apropiate regimului de la Moscova, într-un articol intitulat „De ce NATO devine obraznică la Marea Neagră”, denunță prezența navelor de război americane în apropiere de Crimeea.
Timokhin ironizează Marina Ucrainei, amintind că, recent, în Marea Neagră, americanii și „grupul de bărci” (!?!) ale Ucrainei au executat exerciții navale.
„SUA demonstrează României și Ucrainei că America este alături de ele”
Jurnalistul rus pune totul în context politic. Timokhin afirmă că nici exercițiile militare americane cu Ucraina sau România în Marea Neagră, nici prezența navelor de război americane și nici avioanele rusești care survolează navele SUA nu au vreo semnificație militară ci una pur politică.
„Toate aceste manevre ale navelor NATO în Marea Neagră au scopuri politice nu militare. SUA demonstrează României și Ucrainei că America este alături de ele și își consolidează astfel alianțele și politica externă în regiune”, precizează jurnalistul rus.
Dar, spune Timokhin, prezența tot mai mare a navelor SUA în regiune evidențiază și o vulnerabilitate a Rusiei: O parte semnificativă a exporturilor rusești trece prin portul Novorossiysk, Krasnodar din Marea Neagră. Și, din punct de vedere militar, „comunicarea cu trupele noastre din Siria și accesul în Mediterană se face tot pe mare”. „O grupare puternică navală inamică poate întrerupe aceste comunicări”, conchide jurnalistul rus.
Articolul concluzionează că Rusiei îi lipsește încă o forță reală la Marea Neagră, fapt pentru care US Navy „se poartă atât de arogant”.
Jurnalistul e de părere că Moscova ar trebui să își recalifice doctrinele militare și linia pe care să o urmeze, recalificând personalul naval și să echipeze navele și submarinele cu arme moderne. „Judecând după activitatea US Navy în apropierea frontierelor noastre, americanii nu sunt foarte convinși de capacitatea Marinei Federației Ruse”, mai precizează sursa citată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News