Potrivit unor surse citate de agenţia de presă germană, câţiva din cei 30 de aliaţi au transmis explicit în ultimele săptămâni că nu sunt pregătiţi să susţină reforme de amploare.
Alianţa de apărare transatlantică funcţionează în mod obişnuit pe principiul consensului, ceea ce face puţin probabilă o revizuire semnificativă a modelului financiar pentru misiuni de apărare şi disuasiune.
Creşterea bugetului ar presupune, de exemplu, desfăşurarea de trupe aliate pe flancul estic al blocului militar, din proximitatea Rusiei, precum şi misiuni de poliţie aeriană, desfăşurări navale şi manevre comune, a declarat Stoltenberg luna trecută, când le-a prezentat aliaţilor pachetul de reformă "NATO 2030".
Activităţile NATO precum cele din Marea Neagră sau din regiunile baltice sunt plătite în prezent de acei aliaţi care trimit trupe sau echipament în zonele respective, aminteşte presa germană.
Demersul financiar ar contribui totodată la echilibrarea balanţei costurilor între aliaţi, a spus Stoltenberg, un motiv frecvent de nemulţumire între Statele Unite, a căror contribuţie financiară este semnificativă, şi alţi aliaţi, în principal Germania.
Însă mai mulţi aliaţi au perceput negativ propunerea, au declarat sursele citate de dpa, susţinând de pildă că sprijinul pentru securitatea comună şi apărarea colectivă ar trebui să fie neîndoielnic şi să nu fie condiţionat de bani lichiz
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News