Ulterior, Ministrul Apărării Vasile Dîncu a anunțat că România și Franța au semnat o scrisoare de intenție privind înzestrarea Forțelor Navale Române cu „echipamente navale de ultimă generație”.
România și Franța au semnat o scrisoare de intenție pentru înzestrarea Forțelor Navale Române cu echipamente de ultimă generație
„În prezenţa prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă, am semnat împreună cu omologul francez o scrisoare de intenţie privind cooperarea celor două ministere ale apărării în domeniul înzestrării Forţelor Navale Române cu echipamente navale de ultimă generaţie, necesare îndeplinirii misiunilor la Marea Neagră”, preciza, într-o postare pe contul oficial de Facebook, ministrul Vasile Dîncu, după vizita președintelui Emmanuel Macron în țara noastră.
Nici Parisul și nici Bucureștiul nu au oferit mai multe informații cu privire la această scrisoare de intenție și ce anume ar viza mai exact.
Desigur, în contextul în care Forțele Navale Române nu dispun decât de două fregate britanice achiziționate la începutul anilor 2000 și modernizate atunci, fregate din clasa Type 22, redenumite Regina Maria și Regele Ferdinand, în rest tehnică sovietică, primul lucru la care presa s-a gândit după anunțul lui Emmanuel Macron a fost programul „Corveta multifuncțională”.
Fără să intrăm în detalii, programul e blocat din 2019 încoace. Atunci, Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat licitația pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar și modernizarea celor două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand.
Contractul nu a fost nici până azi semnat din cauza unor neînțelegeri între partea franceză și Șantierul Naval Constanța, fapt confirmat și de MApN, dar și de Paris. Se așteaptă o decizie în următoarea perioadă, situația de la Marea Neagră fiind extrem de gravă.
Presa franceză speculează că Franța ar putea propune României submarine de atac din clasa Scorpene
Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group
În tot acest context, publicația franceză Opex360, analizând vizita președintelui Emmanuel Macron la București, speculează la posibile discuții cu privire la submarine. Francezii sunt de părere că scrisoarea de intenție ar putea viza acest domeniu și citează declarațiile dese făcute de ministrul Vasile Dîncu în ultimele luni cu privire la submarine.
Sursa citată amintește că încă din 2018 MApN estimase că România ar avea nevoie de cel puțin trei submarine pentru Forțele Navale Române, iar la vremea respectivă chiar se vorbea de submarine germane din clasa Type 214 dezvoltate de nemții de la ThyssenKrupp Marine Systems, care ar fi favorite în acest program. Din lipsă de fonduri nu s-a mai avansat cu discuțiile.
Acum însă, cu război la Marea Neagră și cu o decizie despre creșterea bugetului pe Apărarea la 2.5%, analiștii francezi sunt convinși că România se gândește din nou la submarine. Sursa citată scrie că în cazul în care Franța va oferi sprijin pentru acest domeniu, „Parisul ar putea propune României submarine de atac din clasa Scorpene”.
Sursa citată mai precizează că un alt domeniu care ar putea viza scrisoarea de intenție dintre România și Franța ar fi avioane de patrulare maritimă.
Dimensiunea submarinelor din clasa Scorpene variază între șaizeci și șaptezeci de metri, iar prețul se apropie de jumătate de miliard de euro. Sunt submarine din noua generație, fabricate de Naval Group din Franța în colaborare cu compania spaniolă Navantia. Marocul a cumparat de la compania franceză asemenea nave. India, Brazilia, Chile și Malaezia au achiziționat și ele o serie de submarine din această clasă.
În orice caz, precizăm că deși nevoia de submarine pentru Forțele Navale Române există, geografic România are nevoie de submarine de mici dimensiuni, electrice, silențioase, manevrabile și dotate cu tehnică de ultimă generație.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News