De exemplu, în publicația Daily Express, a apărut un material semnat de Marco Janangeli, în care se afirmă că “Marina Regală se pregătește să înfrunte forțele lui Putin în Marea Mediterană”.
“Portavionul Queen Elizabeth este înconjurat de un inel de protecție din oțel. Protecția lui este asigurată de aeronave de avertizare timpurie (AWACS) cu indicativele de apel NATO30 și NATO31. Acestea au zburat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie către Cipru”, a scris Janangeli.
Potrivit precizărilor sale, această decizie a fost luată după ce s-a aflat despre deplasarea în Marea Mediterană a unei escadre rusești de nave de luptă și desfășurarea în Siria a bombardierelor strategice și a complexelor de rachete hipersonice Kinzhal.
“Comandamentul britanic s-a pregătit pentru urmărirea portavionului Queen Elizabeth de către forțele lui Putin în Marea Mediterană”, a spus Marco Janangeli.
În continuare, autorul a vorbit despre navele de luptă pe care Federația Rusă le-a trimis la exercițiile din Marea Mediterană. După ce a menționat crucișătorul purtător de rachete Moscova și cele mai noi fregate Amiral Essen și Amiral Makarov, reporterul britanic a scris despre submarinele rusești. În articol, acesta a numit submarinul B-262 Stary Oskol ca fiind submarinul Stary Oslo.
Daily Express notează faptul că portavionul britanic din Marea Mediterană este în pericol după incidentul cu distrugătorul HMS Defender din largul coastelor Peninsulei Crimeea. Autorul articolului reamintește că ordinul pentru trecerea navei prin zonele de apă închise pentru navigație de Ministerul rus al Apărării a fost dat personal de primul-ministru britanic, Boris Johnson.
O sursă de rang înalt din cadrul Royal Navy a declarat pentru Daily Express că: “De la primul incident cu HMS Defender de săptămâna trecută, avioanele de luptă rusești au zburat în mod constant deasupra navei. Se așteaptă ca autoritățile de la Moscova să încerce să-și apropie avioanele de vânătoare de portavionul nostru HMS Queen Elizabeth, în timp ce acesta va traversa Marea Mediterană de Est în drum spre Canalul Suez”.
Presa britanică a remarcat faptul că “portavionul este pregătit pentru orice scenariu, care să contracareze încercările rusești de a se apropia cât mai mult de el”.
Comentariul autorului: Între timp, forțele rusești au continuat exercițiile începute în estul Mării Mediterane pe 25 iunie.
După cum au informat reprezentanții ruși, avioanele de vânătoare MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal și bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au efectuat zboruri de instrucție, fiind însoțite de aeronave Su-34 și Su-35. Acestea au îndeplinit misiuni de eliberare a spațiului aerian în zona maritimă. Avioanele MiG-31K au efectuat lansări electronice de rachete fără întrebuințarea practică a armamentelor.
În același timp, navele principale din cadrul escadrei rusești din Marea Mediterană, crucișătorul Moscova și fregatele Amiral Essen și Amiral Makarov, au executat antrenamente de apărare antiaeriană, simulând respingerea atacurilor mijloacelor aeriene ale adversarului convențional.
În concluzie, se poate constata că incidentul cu distrugătorul Defender din Marea Neagră a generat o creștere a tensiunilor dintre militarii ruși și britanici nu numai în Marea Neagră, ci și în Marea Mediterană. Astfel, nu este exclus ca, în perioada următoare, pe fondul exercițiului Sea Breeze-2021 din Marea Neagră și a manevrelor rusești din estul Mării Mediterane, între navele și avioanele Federației Ruse și cele ale unor state membre NATO (în special Marea Britanie) să se producă noi provocări și să apară noi incidente de securitate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News