Publicitate
Renașterea Flotei ruse din Marea Neagră
“În ultimii ani, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a cunoscut un fel de renaștere”, consideră autorul articolului. Acesta a semnalat faptul că, deși în anii 2000 FRMN era considerată cea mai slabă dintre flotele rusești în ceea ce privește pregătirea pentru luptă, acum ea reprezintă o forță formidabilă. Până în prezent, FRMN a primit în dotare o serie întreagă de nave noi, respectiv fregate Proiect 11356R, corvete din clasa Buyan-M, nave de patrulare Proiect 22160, precum și submarine diesel-electrice din clasa Kilo (Varshavyanka). În același timp, în serviciul de luptă al Trupelor de Apărare de Coastă au fost introduse complexe de rachete Bastion.
“În mod teoretic cel puțin, FRMN reconstruită ar putea contesta capacitatea forțelor NATO de a intra în Marea Neagră și să pună probleme în Marea Mediterană”, a menționat autorul articolului din publicația britanică, precizând că flota se va verifica în cazul unei intervenții militare a Rusiei în Ucraina.
FRMN are capacitatea de a executa lovituri cu rachete de înaltă precizie la distanțe mari, atât de pe nave, cât și de pe uscat. În cazul unui conflict militar cu Ucraina, acestea vor viza obiectivele de importanță critică de pe teritoriul ucrainean, respectiv centre de conducere și de comunicații, precum și obiective de infrastructură și de altă natură, care sunt esențiale pentru desfășurarea războiului.
“Atacurile împotriva țintelor situate în adâncimea teritoriului ucrainei vor fi insoțite de o ofensivă la frontieră a Forțelor Terestre, cu formațiuni de dimensiuni reduse. Însă, un obiectiv mult mai ambițios ar putea fi reprezentat de debarcarea desantului maritim la Odesa”, se arată în publicația britanică.
Odesa este cheia întregii Ucraine
Potrivit specialiștilor de la RUSI, preluarea acestei localități va asigura un control eficient asupra comerțului maritim al Ucrainei, 70% din acesta trecând prin portul local. Astfel, nu este necesară ocuparea întregii țări, urmând să fie instituită o blocadă împotriva ei.
“Ar trebui să ne așteptăm ca principalul atac asupra Ucrainei să aibă loc de pe mare”, a titrat publicația britanică.
Pentru efectuarea unei operații de desant, FRMN dispune de șapte nave mari de desant din clasele Ropucha (Proiect 775) și Alligator (Proiect 1171). Primele sunt capabile să transporte 340 de militari și până la 10 tancuri de bază sau 12 transportoare blidate. Cele din urmă pot deplasa 313 militari și 20 de tancuri de bază sau 47 de transportoare blindate.
În luna aprilie 2021, la exercițiile desfășurate de FRMN, au fost aduse în sprijin încă patru nave mari de desant Proiect 775 de la Flota de Nord și Flota din Marea Baltică, precum și opt vedete de desant ale Flotilei din Marea Caspică.
Dacă luăm în considerare și această consolidare, atunci Rusia ar putea transfera aproximativ 3.600 de militari, adică toată brigada de infanterie marină dislocată în Crimeea (810), 70 de tancuri și până la 153 de transportoare blindate. Și asta doar la primul val. Trebuie precizat însă că, în practică, pot fi transportate ceva mai puține vehicule blindate, pentru a face loc și camioanelor de aprovizionare.
“Aceste forțe, deși nu sunt deosebit de numeroase, pot să obțină victoria, datorită sprijinului acordat disnpre mare și a supremației aeriene”, consideră autorul britanic.
Tacticile desantului
Potrivit publicației britanice, cel mai rău scenariu ar consta în formarea unei grupări terestre ruse ca o manevră falsă, pentru a acoperi o invazie la scară largă a desantului maritim. După cum arată practicile folosite în timpul exercițiilor Forțelor Armate ale Federației Ruse, atacul ar putea începe cu debarcarea infanteriștilor marini din elicoptere, care vor avea ca misiune capturarea și curățarea unui cap de pod, astfel încât, pe litoral, să poată fi debarcate tancurile, obuzierele și lansatoarele multiple de proiectile reactive. Acesta va fi susținut cu foc de pe mare și din aer, de la bordul navelor de luptă și avioanelor.
“Capturarea capului de pod și înaintarea pe o distanță de câțiva kilometri pentru a cuceri aeroportul din Odesa va permite forțelor ruse să asedieze și să captureze orașul”, consideră autorul britanic.
În opinia acestuia, condițiile principale pentru punerea în aplicare a acestui scenariu sunt reprezentate de obținerea supremației în aer și pe mare, precum și deturnarea Forțelor Armate ale Ucrainei, de exemplu, prin concentrarea trupelor ruse la frontiera ucraineană.
Publicația britanică a concluzionat că oprirea acestei amenințări necesită sprijinul NATO pe termen lung pentru eforturile Ucrainei de a-și construi Forțele Navale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News