Presa britanică şi analiştii militari se întrec deja în elaborarea de scenarii cu privire la un posibil conflict militar între Rusia și NATO

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai mulți oficiali militari NATO de rang înalt au avertizat recent, la câteva zile unul față de celălalt, că alianța trebuie să se pregătească pentru un conflict cu Rusia. Astfel, recent, presa britanică a elaborat un scenariu cu privire la un posibil conflict militar între Rusia și NATO. Cotidianul The Telegraph susţine că Vladimir Putin ar putea de un ordin pentru mobilizarea a 200.000 de soldați ruşi cu care să pornească o nouă ofensivă în Ucraina în primăvara anului 2024. Ulterior, Federația Rusă ar urma să provoace proteste în rândul vorbitorilor de limbă rusă din țările baltice și desfășoară atacuri cibernetice împotriva acestor țări în vară.

 

Jurnaliştii de la The Telegraph susţin că pe fondul protestelor orchestrate în statele baltice, rușii desfășoară exerciții militare în Belarus, consolidându-și semnificativ contingentul de trupe din această ţară și din regiunea Kaliningrad.

Situația, scriu britanicii, continuă ar continua să se agraveze și, deja în toamna anului 2024, încep ciocnirile la frontieră în zona coridorului Suwalki - o scurtă secțiune a frontierei polono-lituaniene dintre regiunea Kaliningrad și Belarus. Această evoluție a evenimentelor pune Rusia și țările din Alianța Nord-Atlantică în fața unei alegeri. Acestea vor trebui fie să înceapă un război între ele, fie să intre în negocieri.

În ceea ce priveşte declanşarea unui conflict în zona coridorului Suwalki se pare că există şi alte posibile scenarii, altele de cât cele apărute în presa britanică. În cazul unui conflict în această regiune, Rusia va pierde o parte din teritoriul său, iar trupele NATO vor ocupa regiunea Kaliningrad pe care a numind-o "Koenigsberg". Acest lucru a fost declarat de fostul ministru adjunct al apărării din Polonia Waldemar Skrzypczak într-un interviu acordat Rzeczpospolita.

Potrivit acestuia, acest teritoriu este "ocupat" și nu aparține Rusiei. Prin urmare, în cazul unui conflict, NATO îl va "lua" de la Rusia, deoarece trupele rusești staționate acolo "amenință" Europa. 

Alte analize pe tema unui confruntări intre ''Est'' şi ''Vest'' sugerează că Rusia s-ar confrunta cu provocări semnificative în ceea ce priveşte câștigarea unui război împotriva Europei, având în vedere rezistența manifestată de Ucraina în cei doi ani de conflict și discrepanța economică dintre Rusia și Europa.

Un document al Ministerului german al Apărării, care a făcut obiectul unor scurgeri de informații, prezintă modul în care ar putea decurge începutul unui atac la scară largă al Rusiei asupra Estoniei, precum și asupra Poloniei, Letoniei și Lituaniei, a fost analizat într-un articol publicat de Center for European Policy Analysis (CEPA).

''Planul'' a fost analizat de către Jan Kallberg, cercetător senior al CEPA. În timp ce rezultatul acestui lanț ipotetic de evenimente prezentat de un academician din SUA ar fi ocuparea Estoniei de către Federația Rusă, Forțele de Apărare Estoniene (EDF) nu cred că Estonia riscă să fie atacată în viitorul apropiat.

În orice caz, scenariul ''Kallberg'' prevede că regimul Putin să mobilizeze până la 200.000 de noi recruți în februarie, pentru a crește presiunea asupra Ucrainei, inițiind în același timp o consolidare discretă la granițele Poloniei și Lituaniei, în apropierea coridorului Suwałki, care separă exclava Kaliningrad de Belarus, un aliat al Rusiei.

Documentul german care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, potrivit lui Kallberg, sugerează că acest lucru ar declanșa o consolidare a NATO ca răspuns, care ar fi urmată de un atac rusesc la sfârșitul anului, exact când Donald Trump revine la putere, în acest scenariu.

Denumit provizoriu "Planul roșu - Trei zile până la Paldiski", pe care CEPA îl descrie ca fiind "o mică comunitate la Marea Baltică, chiar la vest de capitala estoniană, Tallinn", numele cod al operațiunii ar evoca epoca Războiului Rece și alte atacuri militare preconizate împotriva Occidentului.

Surpriza ar fi cheia acestui atac teoretizat, pornind de la greșelile făcute în timpul invaziei Rusiei în Ucraina - aceasta ar include absența multor săptămâni de pregătire văzute înaintea invaziei Ucrainei, plus evitarea unei repetări a umilinței de pe pista de aviație Hostomel de lângă Kiev în februarie-martie 2022, când unitățile rusești de asalt au fost înfrânte.

Alte tactici pe care Kallberg le-a speculat ar putea include proliferarea dezinformării pro-ruse prin intermediul canalelor de socializare occidentale, așa cum s-a întâmplat în tipul războiul din Ucraina, în timp ce unitățile rusești din ''zona gri'' ar continua să lucreze la capacitate maximă.

Cu toate acestea, mașinăria lor de informații va fi în același timp atentă să nu arunce în aer acoperirea operațiunii, iar propaganda și operațiunile psihologice bine repetate ar fi, de asemenea, puse în mișcare, inclusiv prin intermediul a mii de conturi false de social media.

Din nou, sub această abordare, problema ar fi presupusa agresiune a NATO, deși de data aceasta ar avea loc demonstrații în multe orașe occidentale, presupune scenariul.

Apoi, Kremlinul ar spune Occidentului că este un partener rezonabil care dorește să restabilească relațiile frățești, chiar dacă Occidentul ar fi fost umilit și ar asista la sfârșitul presupusei sale ordini globale bazate pe reguli.

Apoi, Rusia ar oferi un "acord": Ar lua cele trei state baltice, Moldova și un coridor terestru prin ceea ce ar rămâne dintr-un stat ucrainean. În schimb, Rusia ar "da înapoi" insula Gotland din Suedia, ca "gest de bunăvoință" (în scenariul ipotetic, insula a fost cucerită în urma detonării unui dispozitiv nuclear relativ mic, la mare altitudine, care a pus la pământ sistemele de comunicații și de calculatoare, înainte de a fi capturată de o unitate aeropurtată de mărimea unui batalion).

În general, prăpastia dintre pregătirea imaginară și cea reală ar reprezenta o oportunitate excelentă pentru Rusia, deoarece membrii NATO din Europa de Vest au rămas într-o stare de negare cu privire la pregătirea lor și locuiesc într-o lume imaginară în care, potrivit scenariului, promisiunile recente de reînarmare au fost deja puse în aplicare.

În plus, frica și ignoranța cu privire la armele nucleare în Europa de Vest au ajuns într-o asemenea măsură încât această problemă nu mai este discutată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel