Presa americană notează astfel că redislocările și concentrările de trupe sunt legate, fără îndoială, de agravarea situației din Donbas. Ciocnirile de pe linia de contact și bombardamentele efectuate de către Forțele Armate ucrainene asupra pozițiilor Milițiilor Populare, infrastructurii civile și zonelor rezidențiale din cele două republici separatiste au devenit mai frecvente. Conducerile republicilor nerecunoscute se tem astfel de trecerea conflictului cu Ucraina într-o fază fierbinte.
În acest context, oficialii și jurnaliștii ruși și ucraineni fac schimb de “amabilități” și fiecare parte acuză opozanții de planuri și provocări agresive. Mai mult, ambele părți au început să vorbească despre o posibilă confruntare militară directă între Forțele Armate ale celor două state.
Și, deși noul președinte american a promis sprijin Kievului pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale, este puțin probabil ca Washingtonul să se implice direct în conflict. Acest lucru este bine cunoscut, de exemplu, de Mikhail Saakashvili, care și-a început aventura nereușită din Osetia de Sud în 2008 bazându-se, din greșeală, pe sprijinul Occidentului.
Prin urmare, Mark Episkopos apreciază că, există un grad ridicat de probabilitate ca, în viitorul apropiat, să nu se întâmple nimic nou nici în conflictul din Donbas și nici în relațiile ruso-ucrainene.
Comentariul autorului: În mod oarecum paradoxal, cu cât părțile se apropie de finalizarea pregătirilor de război, parcă cu atât se îndepărtează perspectivele unei confruntări directe între militarii ruși și ucraineni.
Dacă în urmă cu o săptămână războiul părea iminent, iar declarațiile reprezentanților celor două părți erau foarte agresive, se pare că în ultimele ore sau chiar zile tensiunile s-au mai aplanat.
Grupările de trupe concentrate la frontiere stau și așteaptă decizii ale conducerilor politico-militare în ceea ce privește derularea evenimentelor.
Referitor la probabilitatea de declanșare a unor atacuri din partea Forțelor Armate ale Rusiei și Ucrainei se poate aprecia că aceasta este strâns legată de sosirea anunțată în Marea Neagră a distrugătoarelor americane Donald Cook și Roosevelt.
Este clar faptul că trupele ruse vor ezita să înceapă ostilitățile pe timpul prezenței celor două nave în acvatoriul Mării Negre (15 aprilie - 04 mai). În acest fel, pot evita incidente nedorite cu cele două nave, care ar putea determina un conflict deschis ruso-american, ori implicarea directă a acestora în acțiunile de luptă. Astfel, momentele cele mai propice pentru “o invazie militară în Ucraina” ar fi înaintea acestei perioade sau după trecerea ei.
Dimpotrivă, pentru forțele ucrainene cel mai probabil moment pentru declanșarea unui atac în Donbas ori Crimeea ar trebui să se situeze în interiorul perioadei menționate, cel mai bine chiar în primele zile ale acesteia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News