Premierul Poloniei vrea să meargă la Smolensk şi Katyn, la zece ani de la prăbușirea avionului Tu-154 în Rusia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, intenţionează să efectueze o vizită la 10 aprilie la Smolensk şi Katyn.

Vizita ar avea loc cu ocazia împlinirii a zece ani de la prăbuşirea avionului Tu-154 în vestul Rusiei, când şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei de la acea vreme, Lech Kaczynski, soţia sa Maria şi alţi peste 90 de înalte oficialităţi polonezi, între care membri ai guvernului, parlamentari, responsabili din armată, potrivit postului de radio polonez RMF, citat de TASS şi RIA Novosti.

'La 10 aprilie, premierul Mateusz Morawiecki vrea să meargă la Smolensk şi Katyn', a anunţat joi şeful cancelariei guvernului de la Varşovia, Mikhail Dvorchik.

Şeful guvernului 'vrea să aducă un omagiu victimelor celui mai mare dezastru din istoria Poloniei după cel de-al Doilea Război Mondial', a subliniat Mikhail Dvorchik, adăugând că 'în prezent, analizăm posibilitatea unei astfel de vizite, dar este o chestiune dificilă... e nevoie de acordul Rusiei şi al Belarus'. Această vizită nu este deloc una bilaterală şi nu prevede o întâlnire cu premierul Rusiei, a menţionat el.

 

Tragedia de la Smolensk 

 

Avionul T-154 al preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit în timpul manevrelor de aterizare pe aeroportul militar Severnîi de lângă Smolensk, în centrul Rusiei. La bordul său se aflau în total 96 de persoane: 88 de oficiali şi opt membri ai echipajului care urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de Katyn (un sat din regiunea Smolensk, aflat la aproximativ 32 km vest de oraşul Smolensk - n.r.) unde în 1940 au fost ucişi la ordinul lui Stalin circa 22.000 de prizonieri de război polonezi, amintește Agerpres.

În urma accidentului de acum aproape zece ani nu au existat supravieţuitori, iar ancheta în acest caz continuă şi astăzi, actualul guvern polonez, dominat de conservatorii Partidului Lege şi Justiţie (PiS), punând la îndoială concluzia anchetei ruse.

Potrivit experţilor ruşi, responsabilitatea pentru catastrofă a revenit echipajului polonez, piloţii luând decizia să aterizeze în condiţii de vizibilitate redusă şi lipsă de contact vizual cu solul. Varşovia, dimpotrivă, consideră că un rol în tragedie l-au avut şi dispecerii ruşi de pe aeroportul Severnîi, iar în 2016 comisia de anchetă poloneză punea prăbuşirea Tu-154 pe seama unei explozii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel