Premierul Netanyahu spune că nu va rata oportunitatea anexării unor părţi din Cisiordania

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Israelul nu va rata "oportunitatea istorică" de a-şi extinde suveranitatea asupra unor părţi din Cisiordania, a declarat luni prim-ministrul Benjamin Netanyahu, catalogând această decizie drept una dintre principalele sarcini ale noului guvern, relatează Reuters.

Palestinienii consideră un astfel de pas drept o anexare ilegală de teritoriu care ar trebui să facă parte din viitorul său stat, potrivit soluţiei celor două state. Săptămâna trecută, palestinienii au anunţat că pun capăt cooperării în domeniul securităţii cu Israelul şi cu aliatul său SUA, în semn de protest faţă de planul de pace propus de Donald Trump.

Netanyahu s-a angajat să plaseze coloniile israeliene şi Valea Iordanului din Cisiordania sub suveranitate israeliană. El a stabilit 1 iulie drept dată de început pentru discuţiile din cabinet privitoare la chestiune, ceea ce a provocat deja îngrijorare în Uniunea Europeană, transmite Agerpres.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a numit chestiunea ''complexă'' şi a precizat că necesită coordonare cu Washingtonul. Noul partener politic al lui Netanyahu, Benny Gantz, a fost echivoc în privinţa anexării de facto.

 

Donald Trump sprijin pentru anexare

 

Luni, la o întâlnire cu parlamentarii din partidul său de dreapta Likud, Netanyahu a spus că anexarea de teritorii din Cisiordania reprezintă "poate cea mai importantă în multe aspecte" dintre sarcinile pe care le va avea de îndeplinit guvernul format pe 17 mai. "Avem o oportunitate istorică, care nu a mai existat din 1948, de a impune judicios suveranitatea ca un pas diplomatic în Iudeea şi Samaria", a spus el, referindu-se la anul naşterii Israelului folosind numele biblice pentru Cisiordania. "Este o mare oportunitate şi nu o vom lăsa să treacă", a spus el la o zi după începutul procesului său de corupţie. El neagă acuzaţiile de mită, fraudă şi abuz de încredere.

Netanyahu a invocat planul de pace israeliano-palestinian al lui Donald Trump drept un sprijin pentru anexarea de facto. Palestinienii au respins propunerea, anunţată în ianuarie, în baza căreia cele mai multe colonii evreieşti vor fi încorporate în "teritoriu adiacent israelian".

Palestinienii şi cele mai multe ţări consideră coloniile înfiinţate pe teritoriile ocupate de Israel în urma războiului din 1967 drept ilegale, fapt pe care Israelul îl contestă. În acelaşi timp, mulţi critici ai anexării de teritorii palestiniene şi-au exprimat preocuparea că acestea ar putea spori violenţa antiisraeliană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel