Premierul Estoniei a demisionat și preia destinele externe ale UE. Kaja Kallas, un critic constant al războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Source: Kaja Kallas @Official X
Source: Kaja Kallas @Official X

Prim-ministrul eston Kaja Kallas a demisionat luni, 15 iulie, pentru a ocupa postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. 

Candidatura Kajei Kallas mai trebuie într-adevăr aprobată de Parlamentul European, însă coaliția care va forma noua Comisie Europeană are majoritatea necesară, așa că numirea sa în funcția de șef al diplomației europene nu este pusă la îndoială. 

Conform procedurilor, împreună cu Kaja Kallas întregul guvern eston a demisionat, însă până la formarea unui nou cabinet, Kallas va acționa ca premier interimar.

Compoziția coaliției de guvernământ din Estonia este de așteptat să rămână neschimbată, iar Partidul Reformist Liberal, pe care îl reprezintă Kallas, va nominaliza un candidat la funcția de prim-ministru, care va fi, cel mai probabil, Kristen Michal.

 

Un critic constant al războiului Rusiei împotriva Ucrainei

 

Kaja Kallas a preluat funcția de premier al Estoniei în 2021. La fel ca alți lideri baltici, ea a criticat aspru Rusia pentru războiul dus împotriva Ucrainei și a sprijinit în mod constant Ucraina în special în domeniul apărării.

Cu toate acestea, anul trecut, jurnaliştii estoni au aflat că firma soţului său, Arvo Hallik, a continuat să furnizeze produse Rusiei chiar şi după 24 februarie 2022, când a început agresiunea la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. Kallas a refuzat să demisioneze, subliniind că nu are nimic de-a face cu activitățile companiei soțului ei.

Structurile de securitate interne estone au anchetat cazul și au concluzionat că regimul de sancțiuni împotriva Rusiei nu a fost încălcat și că nu au existau acuzații legale împotriva activităților lui Hallik. Cu toate acestea soțul Kajei Kallas a anunțat că va renunța la acțiunile companiei și va demisiona din funcțiile pe care le deține în aceasta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel