Premierul Boris Johnson şi-a dat acordul pentru publicarea unui raport privind posibile ingerinţe ruseşti

Eduard Pascu |
Data publicării:

Premierul britanic Boris Johnson şi-a dat joi acordul pentru a fi publicat "cât mai repede posibil" un raport extrem de aşteptat privind posibile ingerinţe ale Rusiei în politica britanică, a anunţat purtătorul său de cuvânt, potrivit AFP.

Realizat de Comisia parlamentară de informaţii şi securitate (ISC), acest raport sensibil de 50 de pagini analizează activităţile Rusiei, între care şi o posibilă ingerinţă în referendumul privind Brexit-ul din 2016, câştigat cu 52% de tabăra favorabilă ieşirii din UE.

Publicarea acestui document a fost împiedicată în decembrie, comisia fiind dizolvată înainte de alegerile legislative. Publicarea nu putea avea loc înainte ca această comisie să fie reformată, lucru care se va face săptămâna viitoare, a precizat purtătorul de cuvânt. "Publicarea (raportului) va fi treaba noii comisii, însă noi îi încurajăm să îl publice cât mai repede posibil", a comentat el. Numirile în noua Comisie de informaţii şi securitate ar urma să fie publicate joi, înainte să fie supuse votului parlamentarilor luni şi marţi. Membrii îşi vor desemna apoi preşedintele, transmite Agerpres.

Comisia şi-a lansat ancheta în noiembrie 2017 şi i-a înaintat raportul premierului la mijlocul lunii octombrie, potrivit fostului său preşedinte, Dominic Grieve. La începutul lunii noiembrie guvernul a fost criticat că nu vrea să publice raportul înainte de alegerile de la 12 decembrie, executivul invocând chestiuni de securitate naţională.

Ancheta ISC viza să răspundă îngrijorărilor în legătură cu subiectul amestecului în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi impactul campaniilor de dezinformare care ar fi provenit din Rusia.
Otrăvirea în 2018 a fostului agent rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury (sud-vest), pentru care Londra a acuzat Moscova, a alimentat aceste îngrijorări privind activităţile Moscovei. Rusia a negat orice implicare, însă cazul a dus la un val de expulzări reciproce de diplomaţi între Londra şi aliaţii săi, de o parte, şi Moscova, de cealaltă parte.

Citește și: Marea Britanie își redefinește politica de apărare după ieșirea din Uniunea Europeană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel