Premierul Boris Johnson promite o nouă legislaţie pentru a avea în vedere ameninţarea rusească

Eduard Pascu |
Data publicării:

Premierul britanic Boris Johnson a promis miercuri un pachet de legi menite să combată mai eficient ''ameninţarea'' reprezentată de Rusia, în urma unui raport ce susţine că guvernul său a ''subestimat'' riscurile rezultate din interferenţa Rusiei, şeful guvernului subliniind totuşi că nu din cauza vreunei presiuni ruseşti britanicii au votat în 2016 în favoarea Brexit-ului, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

Vorbind în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri din Camera Comunelor, premierul conservator s-a apărat în faţa criticilor liderului laburist Keir Starmer, care i-a reproşat că nu a modificat legislaţia mai devreme pentru a da mai multe puteri serviciilor de informaţii. ''Nicio altă ţară occidentală nu este mai vigilentă faţă de protejarea intereselor sale ori ale comunităţii internaţionale în faţa interferenţei ruse'', a răspuns Johnson, după ce în documentul denumit ''Raportul Rusia'', întocmit de către deputaţi din comisia parlamentară pentru informaţii şi securitate (ISC), guvernul său este acuzat că a fost ''lent'' în răspunsurile faţă de interferenţele ruseşti în afacerile interne britanice şi că a subestimat anvergura activităţilor Moscovei, transmite Agerpres.

El a promis că executivul său ''va propune o legislaţie, nu doar o nouă Lege a Spionajului, nu doar noi legi pentru a ne proteja împotriva furtului proprietăţii noastre intelectuale, ci şi o Lege Magniţki menită să contracareze direct persoane din Rusia sau din altă parte care încalcă drepturile omului''.

În raportul parlamentar i se mai reproşează guvernului de la Londra că nu a evaluat corespunzător posibilitatea unei interferenţa ruseşti în referendumul privind Brexit-ul, în pofida unor semnale de alarmă de la referendumul anterior privind independenţa Scoţiei.

Răspunzând acestei critici, premierul Johnson a deplâns faptul că susţinătorii rămânerii Regatului Unit în UE folosesc acest raport ''pentru a încerca să creeze impresia că interferenţa rusă a fost, într-un fel sau altul, responsabilă pentru Brexit''. ''Oamenii din această ţară nu au votat pentru ieşirea din UE din cauza unei presiuni a Rusiei sau interferenţei ruse. Ei au votat pentru că au dorit să ia înapoi controlul'', a precizat el în faţa parlamentarilor britanici.

Citește și: Raport ISC, despre ingerința Rusiei în Brexit: Guvernul britanic e acuzat că s-a uitat în altă parte

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel