La începutul acestei săptămâni, în timpul unei vizite efectuate la Berlin, premierul israelian Yair Lapid a confirmat că Germania poartă discuții pentru a cumpăra Arrow 3, dar nu a menționat câte sisteme ar putea fi achiziționate sau costurile implicate. Cu toate acestea, unele surse media au vehiculat un preț de aproximativ 2 miliarde de dolari.
„Israelul... va juca un rol în construirea noii forțe de apărare a Germaniei, în special în domeniul apărării antiaeriene”, a spus Lapid, în timpul unei conferințe de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz. Lapid a adăugat că Israelul are un „angajament total față de siguranța Germaniei, față de siguranța Europei [și] față de capacitatea democrațiilor liberale de a se apăra”.
La rândul său, Scholz a declarat că Germania caută să-și consolideze apărarea antiaeriană și este „foarte dornică să lucreze cu Israelul în acest sens”. Liderul german a descris Arrow 3 drept un „produs foarte eficient”.
Israel Aerospace Industries (IAI) și Boeing produc împreună Arrow 3 din 2008, cu sprijin financiar și de altă natură din partea guvernului SUA. Acest sprijin s-a extins și asupra activității de dezvoltare și testare. Arrow 3 a intrat în serviciul de luptă al armatei israeliene în ianuarie 2017, iar trei luni mai târziu sistemul a doborât o rachetă sol-aer siriană.
Arrow 3 vizează în principal ICBM-urile
Rolul principal al Arrow 3 în serviciul israelian este de a oferi o apărare solidă împotriva amenințărilor cu rachete balistice purtătoare de potențiale focoase nucleare lansate din Iran. Sistemul complet include, de asemenea, familia de radare active cu scanare electronică (AESA) Elta Green Pine.
Deși nu este clar dacă Green Pine va face parte din eventuala înțelegere cu Germania, privind Arrow 3, sistemul poate fi folosit și împreună cu alți senzori radar, cum ar fi radarul de apărare antirachetă AN/TPY-2 din SUA sau chiar o rețea de apărare antirachetă mai largă care să cuprindă inclusiv sateliții de avertizare timpurie.
Țintele principale vizate ale Arrow 3 sunt toate tipurile de rachete balistice, inclusiv cele mai distructive rachete balistice intercontinentale (ICBM), care zboară la altitudini foarte mari și la viteze extrem de mari. Lovirea rachetelor balistice în afara atmosferei oferă un grad suplimentar de siguranță, mai ales când vine vorba de arme care poartă focoase nucleare sau chiar sarcini utile biologice sau chimice.
Ca atare, componenta sa de interceptoare este concepută pentru a transporta un proiectil de lovire directă în afara atmosferei pământului (exo-atmosferic), unde are loc impactul fizic cu ținta, distrugând-o în faza intermediară de zbor.
Din perspectiva germană, Arrow 3 ar forma o umbrelă defensivă împotriva atacurilor cu rachete balistice, în principal rusești. Kremlinul continuă să investească masiv în arsenalul său strategic de rachete, inclusiv într-o nouă generație de ICBM-uri. Acestea includ rachetele grele Sarmat destinate să înlocuiască SS-18 Satan din perioada Războiului Rece sau RS-24 Yars, ambele cu focoase multiple care pot acționa independent.
Germania este interesată de un proiect paneuropean de apărare antiaeriană
Luna trecută, Scholz a declarat că nu s-a angajat doar să îmbunătățească propria apărare antiaeriană, ci că Germania „încă de la început, va proiecta acea viitoare apărare antiaeriană în așa fel încât vecinii europeni să poată fi implicați dacă se dorește”. În același discurs, Scholz a menționat aliați, inclusiv Polonia, statele baltice, Olanda, Cehia, Slovacia și țările nordice.
Modul în care țările vecine ar putea să se alăture programului German Arrow 3 rămâne deocamdată destul de neclar și incert. Însă introducerea Arrow 3 ca și componentă a unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană ar putea oferi acoperire țărilor aliate din regiune. De asemenea, acesta poate fi parțial finanțat și de alte țări, într-un aranjament de colaborare.
În același timp, cumpărarea de către Germania a Arrow 3 ar putea fi o veste proastă pentru Lockheed Martin, producătorul sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), care a fost în cursă pentru cerințele de apărare antirachetă. Cu toate acestea, capacitățile THAAD nu sunt aceleași cu cele ale Arrow 3, cel dintâi fiind concentrat pe apărarea terminală împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă și medie. Teoretic ar putea juca un rol într-un concept de apărare antirachetă stratificată, însă achiziționarea a două sisteme pare destul de puțin probabilă la acest moment.
Potrivit informațiilor, oficialii israelieni sunt îngrijorați că guvernul SUA ar putea încă bloca achiziția Germaniei. Având în vedere că Arrow 3 a fost dezvoltat cu o contribuție semnificativă de finanțare din SUA, Washingtonul are dreptul de a se opune unei vânzări la export. Pe de altă parte, potrivit unor surse anonime citate de site-urile de specialitate americane, Washingtonul „și-a dat aprobarea tacită pentru o vânzare către Germania, dacă Berlinul și Ierusalimul se pot înțelege”.
Însă procedurile greoaie de derulare a achizițiilor pentru apărare, în special din Germania, vor face să mai treacă ceva timp înainte de a se confirma dacă Berlinul devine sau nu primul client extern pentru Arrow 3.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News