La inițiativa părții japoneze, Andrei Taran a efectuat o vizită oficială la Tokyo, pe 17 martie, unde a discutat cu omologul său japonez, Nobuo Kishi. Convorbirea a avut loc în format teleconferință, datorită confirmării de ultim moment cu COVID-19 a unui membru al delegației nipone.
Vizita în Japonia a unui ministru al apărării al Ucrainei reprezintă o premieră în istoria relațiilor bilaterale, se precizează în comunicatul oficial al departamentului ucrainean al apărării.
În cadrul discuțiilor, miniștrii au făcut schimb de opinii cu privire la problemele regionale.
Nobuo Kishi a reafirmat poziția neschimbată a Japoniei, care respectă independența și integritatea teritorială a Ucrainei și consideră că orice încercare, pentru a schimba status quo-ul teritorial al țării, este ilegală.
În ceea ce privește Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud, oficialii au confirmat că se opun oricărei încercări de modificare unilaterală a status quo-ului prin constrângere sau oricărei activități care escaladează situația de securitate. În acest context, aceștia și-au exprimat îngrijorări profunde legate de Legea chineză a pazei de coastă.
Cei doi miniștri au ajuns o serie de acorduri cu privire la un spectru larg de probleme politico-militare și militare.
În acest context, oficialii au reafirmat importanța dezvoltării în continuare a cooperării bilaterale în domeniul apărării pe baza Memorandumului de Cooperare și Schimb în domeniul Apărării dintre ministerele de resort ale celor două țări. De asemenea, au discutat despre industriile de apărare și au stabilit modalități de cooperare privind schimbul de tehnologie și bunuri militare și cu dublă utilizare.
„Am convenit să organizăm o a doua rundă de consultări ucraineano-japoneze pe teme de securitate, la nivelul înalților reprezentanți ai ministerelor apărării și afacerilor externe din cele două țări, în formatul doi reprezentanți de fiecare parte, în toamna anului 2021. De asemenea, a fost luată în considerare posibilitatea de a organiza schimbul de experiență între militarii celor două țări, în special pentru categoriile Forțe Terestre și Forțe de Operații Speciale”, a precizat Andrei Taran.
Ministrul ucrainean al apărării a reiterat faptul că Japonia și Ucraina aderă în comun la principiul inviolabilității frontierelor recunoscute la nivel internațional și a asigurat că Ucraina împărtășește poziția Japoniei cu privire la soluționarea problemei teritoriale pe baza declarației din 1956 și necesitatea asigurării unei navigații libere și sigure în toate apele, în conformitate cu acordurile internaționale.
Comentariul autorului: Implicarea militarilor japonezi la exerciții militare în Europa de Est este o premieră, subunitățile nipone fiind oricum desfășurate destul de rar în afara țării pentru exerciții internaționale.
De-abia în 2014, prim-ministrul Shinzo Abe și cabinetul său au convenit să ridice interdicția pe termen lung de angajare a trupelor japoneze în străinătate, interdicția datând de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Motivul principal invocat de guvernul Abe pentru permiterea dislocării militarilor în afara țării a fost întărirea poziției internaționale a Japoniei pe fondul creșterii presiunii militare a Chinei și testării armelor nucleare de către Coreea de Nord.
Dislocarea militarilor japonezi în Ucraina are loc în contextul divergențelor dintre Japonia și Rusia privind Insulele Kurile. Potrivit părții nipone, Declarația comună sovieto-japoneză din 1956, în care se stipulează încetarea stării de război și restabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, .nu soluționează disputa teritorială privind patru insule din arhipelagul Kurile - cele mai apropiate de Japonia (Iturup, Hunashir, Shitokan și Habomai), care aparțin acum Rusiei.
De cealaltă parte, Rusia susține că, pe plan internațional, au fost recunoscute granițele rezultate în urma celui de-al doilea război mondial. În ultimele zile ale războiului, Rusia a ocupat Insulele Kurile, după ce în perioada 1875 – 1945, întregul arhipelag a aparținut Japoniei, în urma Tratatului de la Sankt Petersburg.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News