Premieră după încheierea Războiului Rece: Rachetele Tomahawk revin în Europa, după ce SUA au anunțat că vor desfășura rachete cu rază lungă în Germania

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul containerizat Typhoon pentru lansarea rachetelor SM-6 sau Tomahawk, în Bornholm, Danemarca, 7 mai 2024 / foto: Marina SUA, James S. Hon
Sistemul containerizat Typhoon pentru lansarea rachetelor SM-6 sau Tomahawk, în Bornholm, Danemarca, 7 mai 2024 / foto: Marina SUA, James S. Hon

Versiunea terestră rachetelor cu rază mai lungă a fost interzisă de tratatul INF privind eliminarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune, astfel încât acestea puteau fi lansate numai de pe nave, submarine și aeronave. Cu toate acestea, după încetarea sa de către SUA și Rusia, restricțiile nu se mai aplică.

Summitul NATO de la Washington aduce o serie de decizii majore pentru creșterea securității aliaților.

Una dintre cele mai importante măsuri de descurajare luate de Alianță vizează desfășurarea de echipamente avansate. Așa cum arăta și DefenseRomania, NATO a operaționalizat a doua facilitate antirachetă, sistemul Aegis Ashore din Polonia.

De asemenea, SUA au făcut un pas major pentru protecția aliaților europeni, după ce au anunțat că vor desfășura arme cu rază lungă de acțiune în Germania.

SUA vor începe în 2026 să desfășoare rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, au anunțat cele două țări.

 

Revin rachetele Tomahawk în Europa

Unul dintre elementele sistemului Typhoon / Sursa: US Army

Într-o declarație emisă în marginea summitului NATO, cele două țări au spus că sunt pregătite pentru staționarea pe termen mai lung a unor astfel de capacități. „Exercitarea acestor capabilități avansate va demonstra angajamentul Statelor Unite față de NATO și contribuțiile sale la descurajarea integrată europeană”, se arată în declarația citată de DW.

Este vorba de rachete cu rază mai mare de acțiune decât capabilitățile actuale din Europa, mai exact de: SM-6, Tomahawk și arme hipersonice aflate în dezvoltare.

Trebuie spus că, în luna mai, Statele Unite au transportat un sistem Typhoon pe insula daneză Bornholm pentru a participa la o serie de exerciții militare, așa cum arăta și un comunicat al Forțelor Navale ale SUA.

Sistemul containerizat Typhoon (care se bazează pe un lansator Lockheed Martin Mk 70) este folosit pentru lansarea rachetelor SM-6, Tomahawk și, posibil, SM-3.

Bateria Typhoon este formată dintr-un centru de operațiuni, patru lansatoare, mai multe vehicule tip cap-tractor, împreună cu echipamente remorcabile.

Typhoon, cel mai avansat lansator din America are dublu scop: poate utiliza diverse tipuri de rachete antiaeriene, dar poate lansa și rachete care distrug ținte terestre. Este vorba de rachetele SM-6, dar și de versiunea cu lansare terestră a rachetei de croazieră BGM-109 Tomahawk.

Standard Missile 6 (SM-6) poate fi folosit pentru a distruge avioane, rachete de croazieră, rachete antinavă și rachete balistice. Aceste rachete pot fi folosite și pentru a distruge ținte terestre, având o rază de acțiune, după unele surse de până la 370-450 km.

Typhoon nu este folosit doar pentru apărarea aeriană. De asemenea, poate trage rachete de croazieră Tomahawk cu o rază de acțiune de până la 1.600 km. 

 

Tomahawk, în timpul Războiului Rece

Varianta terestră a rachetei de croazieră Tomahawk, cunoscută sub denumirea de BGM-109G Gryphon, a fost dezvoltată și desfășurată în anii 1980 ca parte a unui program strategic al Statelor Unite în timpul Războiului Rece.

Primele unități cu lansare terestră de rachete Gryphon a fost desfășurată în Europa în 1983, în țări precum Marea Britanie, Germania de Vest, Italia și Olanda.

Rachetele Tomahawk cu lansare terestră au fost retrase din Europa spre sfârșitul Războiului Rece, după ce, în 1987, Statele Unite și Uniunea Sovietică au semnat Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară (INF), care interzicea toate rachetele lansate de la sol cu rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

În 2019, Statele Unite s-au retras oficial din Tratatul INF, deoarece Rusia dezvolta racheta de croazieră Novator 9M729 cu o rază de acțiune de 2.000 km, care poate fi lansată de la aceeași instalație ca și rachetele balistice Iskander. 9M729 este aparent versiunea la sol a rachetei de croazieră Kalibr. Rusia a negat că 9M729 avea o autonomie de peste 500 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel