Ce vedem la o privire mai atentă a avioanelor F-16 ucrainene. Au fost dezvăluite rachetele primite, dar și unul din cele mai moderne sisteme de protecție (Foto)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook

După un an de așteptare, Ucraina a primit în sfârșit primele sale avioane de luptă F-16, promise de Danemarca, Țările de Jos, Norvegia și Belgia, iar acestea sosesc cu noi sisteme avansate de autoprotecție. Aceste modele F-16AM/BM, care anterior făceau parte din flota daneză, sunt dotate cu echipamente suplimentare care ar putea spori semnificativ capacitățile forțelor aeriene ucrainene, pe măsură ce conflictul cu Rusia continuă.

Forbes a dedicat un articol recent sistemelor de autoprotecție recent instalate pe aceste aeronave occidentale.

Primele imagini și videoclipuri ale acestor F-16 în culorile Ucrainei, publicate de biroul președintelui Volodimir Zelenski, arată avioanele înarmate cu rachete AIM-9 ghidate prin infraroșu (IR) și AIM-120 ghidate prin radar activ.

,,Ne aflăm acum într-o nouă fază de dezvoltare a Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Am făcut multe pentru a trece Forțele Aeriene Ucrainene la un nou standard aviatic - aviația de luptă occidentală'', a precizat Volodimir Zelenski.

Fiind vorba de avioane de vânătoare, aceste sisteme de arme sunt ''echiparea standard'' cu care F-16 zboară în fiecare misiune de luptă sau de intervenție neprevăzută, indiferent dacă obiectivele principale sunt ținte aeriene sau terestre.

La o examinare mai atentă, primele imagini dezvăluie sistemele avansate de apărare integrate în pilonii aripilor centrale ale avioanelor F-16 ajunse în Ucraina. Aceşti piloni sunt echipați cu sisteme de autoapărare încorporate, esențiale pentru o aeroanava că operează în spații aeriene extrem de periculoase, precum cel de deasupra Ucrainei.

Îmbunătățirile includ Pylon Integrated Dispensing System (PIDS) și Electronic Combat Integrated Pylon System (ECIPS), dezvoltate de firma israeliană Elbit în colaborare cu compania Terma din Danemarca.

Aceste sisteme au fost adoptate de operatorii europeni de F-16 în ultimii ani pentru a spori capacitatea de supraviețuire a acestor aeronave în cele mai grele condiţii.

Pylon Integrated Dispensing System (PIDS): lansează contramăsuri și rachete de semnalizare pentru a induce în eroare radarele și rachetele ghidate prin infraroșu.

Sistemul integrat de luptă electronică ECIPS: Conține măsuri defensive pasive. Sistemul asigură o protecție eficientă împotriva amenințărilor ghidate de radar prin emiterea de semnale puternice de radiofrecvență (RF) pentru a deruta sistemele radar inamice și pentru a preveni fixarea radarului inamic pe F-16.

De asemenea, acestea includ bruiajul radar AN/ALQ-162, care perturbă radarul inamic, și sistemul de avertizare antirachetă AN/AAR-60, care alertează piloții cu privire la amenințările care se apropie și activează contramăsurile.

Împreună, aceste sisteme oferă protecție completă împotriva unei varietăți de amenințări cu rachete, răspunzând unei nevoi urgente a forțelor aeriene ucrainene, care au pierdut mai mult de 90 din cele aproximativ 125 de aeronave de luptă la începutul războiului.

 

Desfășurarea strategică și protejarea aeronavelor F-16

 

Ucraina a reușit să își refacă forțele aeriene prin restaurarea avioanelor vechi din depozite și prin primirea de aeronave suplimentare de la aliați. Cu toate acestea, având în vedere numărul limitat de F-16 excedentare disponibile, este esențial să se păstreze cele 85 de F-16 donate de țările europene.

Prioritatea Ucrainei este să protejeze aceste active valoroase mai degrabă decât să caute înlocuitori pentru orice pierderi viitoare.

Deși este inevitabil ca unele F-16 să fie doborâte de forțele ruse, sistemele PIDS și ECIPS ar putea contribui la întârzierea acestor pierderi și la salvarea vieții piloților.

Utilitatea acestor sisteme defensive va depinde în mare măsură de modul în care Ucraina își folosește avioanele F-16. În cazul în care avioanele sunt utilizate în principal pentru misiuni de apărare aeriană pe teritoriul ucrainean, acestea ar putea avea de înfruntat doar rachetele rusești cu rază lungă de acțiune.

Cu toate acestea, în cazul în care F-16 efectuează numeroase misiuni de atac la sol deasupra zonelor de pe linia frontului, acestea vor fi expuse unui foc inamic mai intens.

Chiar și în scenarii cu risc ridicat, avioanele de vânătoare F-16 sunt mult mai bine protejate decât avioanele mai vechi din era sovietică ale Ucrainei, majoritatea lipsite de tehnologie defensivă avansată. Îmbunătățirile moderne aduse avioanelor F-16 le sporesc semnificativ capacitatea de supraviețuire, făcându-le o completare puternică a arsenalului aerian al Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel