Un astfel de exemplu e retorica americană privind Groenlanda, autonomă dar care aparține de facto Danemarcei. De la învestirea în funcție, președintele Donald Trump a afirmat de mai multe ori că SUA vor să preia Groenlanda, stârnind un scandal diplomatic fără precedent între Washington și Copenhaga.
Americanii își motivează dorința de a prelua Groenlanda din cauza amenințărilor ruse și chineze de aici. În fond uriașul teritoriu autonom insular e esențial în noua bătălie pentru Arctica.
Presiunea administrației Trump a crescut odată cu vizita vicepreședintelui JD Vance la singura bază militară a SUA de pe acest teritoriu iar recent Marco Rubio, șeful diplomației americane, a declarat că Statele Unite ale Americii nu vor lăsa Groenlanda să devină 'dependentă' de China.
„Nu vom lăsa China să vină să le ofere (groenlandezilor) o grămadă de bani. Pentru ca mai apoi ei să devină dependenți de China”, a declarat Marco Rubio, la finalul unei reuniuni ministeriale a NATO la Bruxelles.
În fața acestor presiuni uriașe venite din SUA, Danemarca nu pare să cedeze și își croșetează strategia cu privire la contracararea acestor presiuni.
Cum îi arată Danemarca lui Trump „pisica rusă” prin Nord Stream 1. Și de ce în spatele danezilor se află cel mai probabil Germania
Un militar american al U.S. Air Force depune jurământul de înrolare în fața Muntelui Dundas din Groenlanda. Sursa foto: USAF.
În cadrul ultimei ediții a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, realizat săptămânal de Tudor Curtifan la DefenseRomania, analistul Ștefan Popescu a amintit o decizie interesantă pe care au luat-o recent danezii: O autorizație pentru repararea gazoductului Nord Stream, ceea ce ar însemna că o posibilă reluare a „dialogului energetic” cu Federația Rusă ar afecta interesele energetice americane în regiune. Dar o decizie în spatele căreia s-ar putea afla Germania.
„Vor putea exista anumite posturi mai maleabile față de Federația Rusă (n.r. - cauzate de noua politică a administrației Trump). Eu am urmărit cu foarte mare atenție o știre care mi-a dat de gândit: Autorizația dată de Autoritatea de Reglementare daneză de reparații pentru Nord Stream 1.
De ce ai da o asemenea autorizație? Pentru a da un semnal Statelor Unite ale Americii în cazul în care vor forța lucrurile în Groenlanda sau în alte dosare. Căci în spatele acestei autorizații daneze stau de fapt interesele germane, care e de fapt marele beneficiar al gazului care ar putea fi reluat prin Nord Stream 1. Cred că riscul cel mai mare pentru Europa în acest moment e o Europă cu mai multe viteze. Fragmentarea spațiului internațional la care contribuie din plin acum și SUA probabil că va caracteriza și spațiul european”, a explicat Ștefan Popescu.
Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic unde Ștefan Popescu analizează noua poziție a SUA în lume și ce urmează pentru România și Europa: Bonjour Franța, goodbye America? România, Europa și umbrela nucleară | Interviu Ștefan Popescu
Danemarca are planuri „urgente” de a cumpăra 26 de nave militare: Decizia este o reacţie care răspunde amenințările venite din partea Rusiei și a SUA
Așa cum a analizat recent și DefenseRomania, ministerul danez al Apărării a făcut furori cu anunțul său din 30 martie referitor la un plan naval ambițios care vizează achiziționarea a cel puțin 26 de nave noi și trasează planuri pe termen scurt și lung pentru achizițiile, capacitățile și obiectivele strategice ale Royal Danish Navy și ale Naval Home Guard.
Pe termen scurt, Copenhaga intenționează să securizeze apele interne daneze, cumpărând 21 de nave pentru a înlocui ambarcațiunile mici și învechite ale Naval Home Guard, utilizate în principal pentru patrularea de coastă, securitatea porturilor și pază. Zeci de nave mai mici și mai performante vor înlocui probabil navele de patrulare de 83 de tone din clasa MHV 800.
Calea „urgentă” include achiziția de drone, echipamente fără pilot și echipamente pentru monitorizarea infrastructurii submarine. Riscul unor atacuri pe fundul mării este real: Țările NATO riverane Mării Baltice s-au confruntat în mod repetat cu deteriorarea cablurilor subacvatice din cauza tragerii ancorelor navelor comerciale, unele dintre acestea fiind considerate intenționate. În plus, suspecți neidentificați au aruncat în aer trei dintre cele patru conducte Nord Stream de sub Marea Baltică în 2022, o încălcare fără precedent a securității maritime.
Garda Națională a Marinei daneze va primi, de asemenea, 21 de nave noi pentru sarcini de patrulare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News