Pregătiri pentru furtună? SUA remodelează mediul de securitate în curtea Chinei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: U.S. Navy
Sursă foto: U.S. Navy

Statele Unite ale Americii au început să asiste în mod activ Filipine în modernizarea capacităţilor sale militare pentru a opera mai bine în Marea Chinei de Sud.

Mișcarea vine pe fondul tensiunilor crescânde dintre Filipine și China, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, subliniind recent importanța cooperării regionale și anunțând 500 de milioane de dolari în noi finanțări militare pentru Filipine, scrie Defence One.

Austin a subliniat că se formează o nouă zonă de „convergență” între națiunile asiatice, care include Indonezia, Japonia, Coreea de Sud și Filipine, care remodelează mediul de securitate din Indo-Pacific.

„Statele Unite, Filipine și ceilalți aliați și parteneri ai noștri lucrează împreună cu mai multă răbdare și mai capabil ca niciodată și lucrăm împreună pentru a asigura o regiune liberă și deschisă”, a spus Austin.

Tensiunile dintre Filipine și China au crescut brusc după ce bărcile de pescuit chineze, suspectate a fi un fel de miliție camuflată, au început să opereze în zona economică exclusivă a Filipinelor.

Fostul președinte filipinez Rodrigo Duterte a încercat să repare relațiile cu China, dar acest lucru nu a adus rezultatele așteptate. Drept pentru care, în 2021, Duterte a consolidat legăturile de securitate cu SUA din cauza provocărilor continue chineze.

Tensiunile au escaladat în 2023, când trei pescari filipinezi au murit într-o coliziune cu o „navă străină”, iar paza de coastă chineză a atacat membri ai marinei filipineze. Noul președinte filipinez, Ferdinand Marcos, a accelerat eforturile de restabilire a legăturilor cu SUA.

 

Sprijin pentru Marina filipineză

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin și secretarul de stat Antony Blinken au vizitat Filipine pentru a anunța oficial un pachet de 500 de milioane de dolari pentru a ajuta armata filipineză să dezvolte capabilități maritime, în special în operațiuni de informații, supraveghere și recunoaștere - relatează și Reuters.

O mare parte din fonduri vor fi direcționate către îmbunătățirea capacităților Marinei filipineze, inclusiv achiziționarea de sisteme fără pilot și echipamente avansate de supraveghere și recunoaștere. Acest lucru va permite Filipinelor să monitorizeze și să controleze mai eficient amenințările din apele sale.

De asemenea, Pentagonul a propus să cheltuiască 128 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea infrastructurii bazelor filipineze accesibile forțelor americane. Există acum nouă baze, inclusiv trei în nord, care sunt considerate importante în cazul invadării Taiwanului Chinei, și unul se confruntă cu Marea Chinei de Sud.

 

Taiwanul, un „centru” al tensiunilor și intereselor globale majore

 

În ciuda cooperării în creștere, există probleme sensibile, cum ar fi statutul Taiwanului. Filipine este angajată mai profund în politica „One China”, chiar dacă Filipine mențin relații economice și culturale neoficiale cu Taiwan.

Politica SUA față de Taiwan este într-adevăr mai complexă și ambiguă. Statele Unite recunosc oficial politica "One China", ceea ce înseamnă că recunosc guvernul legitim al Chinei, dar nu recunosc suveranitatea Chinei asupra Taiwanului.

SUA mențin o politică de ambiguitate strategică în care nu afirmă clar dacă vor apăra Taiwanul în cazul unei agresiuni chineze, dar oferă sprijin militar și politic Taiwanului. Politica SUA este de a menține status quo-ul: Taiwanul  continuă să funcționeze ca o entitate politică și economică independentă, fără a face o declarație oficială de independență.

Taiwanul poate fi considerat un punct focal major al tensiunilor și intereselor globale.

Cu o poziție crucială pentru controlul rutelor maritime și pentru proiecția puterii militare în regiune, o importanță economică și tehnologică imensă, Taiwanul are o relevanță strategică, economică și geopolitică în contextul rivalității dintre SUA și China.

Nu este clar ce rol ar juca Filipine în cazul unui atac chinez asupra Taiwanului, dar investiția militară îi va permite să răspundă mai bine propriilor provocări operaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel