„Tocmai am vorbit cu președintele Volodimir Zelenski. Discuția a decurs foarte bine. El, ca și președintele Putin, dorește să facă pace. Am discutat despre o serie de subiecte care au legătură cu războiul, dar mai ales despre întâlnirea care va avea loc vineri la Munchen, unde vicepreședintele JD Vance și secretarul de stat Marco Rubio vor conduce delegația”, a scris Trump.
Anterior, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a adăugat că este nerealist să se aștepte ca Ucraina să-și restabilească frontierele din 2014 în cadrul oricăror negocieri cu Moscova și că aderarea Ucrainei la NATO nu este luată în considerare.
Atât remarcile lui Hegseth, cât și cele ale lui Trump au atras rapid critici dure din partea mai multor personalități politice.
Senatorul american Richard Blumenthal a condamnat mesajul lui Hegseth, numindu-l o „capitulare și o trădare” a Ucrainei.
Surrender & betrayal—this SecDef Hegseth message amounts to abandoning Ukraine, & undercutting the security of our European allies. Having made 6 visits to Ukraine during its fight against Putin’s bloody assault, I know Ukrainians’ courage is unquenchable. They will persevere. https://t.co/oHuQ2tWzH6
— Richard Blumenthal (@SenBlumenthal) February 12, 2025
Blumenthal, care a efectuat șase vizite în Ucraina în timpul războiului purtat de Rusia, a susținut că mesajul echivalează cu abandonarea Ucrainei și subminarea securității aliaților europeni. Acesta a subliniat curajul de nezdruncinat al ucrainenilor, adăugând: „Ei vor persevera”.
De asemenea, republicanul Don Bacon a exprimat îngrijorări similare, îndemnând SUA să recunoască cine a început războiul și cine a fost responsabil pentru bombardarea fără discernământ a orașelor. „Ar trebui să avem claritate morală cine a început acest război, cine bombardează orașe fără discriminare și cine este adevăratul nostru prieten aici”, a spus Bacon, subliniind consecințele recompensării invadatorului.
Senatorul american Adam B. Schiff, democrat din California, a scris: „Astăzi, președintele Trump l-a sunat pe inamicul nostru, Rusia, înainte de a-l suna pe aliatul nostru, Ucraina”.
All we need is peace. A JUST PEACE. Ukraine, Europe and the United States should work on this together. TOGETHER.
— Donald Tusk (@donaldtusk) February 12, 2025
Poziția liderilor europeni a fost urmată de opinii ferme. Fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk a declarat pe X: „Avem nevoie doar de pace. O PACE JUSTĂ. Ucraina, Europa și Statele Unite ar trebui să lucreze împreună la acest lucru. ÎMPREUNĂ”.
Politicianul estonian Marko Mihkelson și-a exprimat îngrijorarea, spunând: „Astăzi ar putea intra în istorie ca o zi neagră pentru Europa”, îndemnând liderii europeni să recunoască faptul că este important să ia măsuri acum.
Pe 12 februarie, Donald Trump a anunțat că Marco Rubio va fi unul dintre reprezentanții SUA care conduc negocierile cu Rusia privind războiul din Ucraina.
Într-un comentariu pentru CNN, secretarul de stat american a declarat că Donald Trump dorește să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece mulți oameni mor și există o mulțime de distrugeri, dar „este vorba despre justiție, în care Ucraina rămâne o țară suverană și independentă”.
„Am dori să vedem un sfârșit al acestui război în Ucraina, un sfârșit corect, o pace justă, o pace durabilă. Dar, evident, este întotdeauna bine să vedem aceste lucruri. Nu au legătură între ele, dar cred că este un semn bun că sunt dispuși să colaboreze în acest fel”, a declarat Rubio pentru CNN.
Zelenski, împreună cu mai mulți oficiali americani de top, inclusiv trimisul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, și vicepreședintele JD Vance, va participa la Conferința de Securitate de la Munchen în perioada 14-16 februarie, unde se așteaptă să se întâlnească cu ambele personalități.
Kellogg este, de asemenea, programat să viziteze Ucraina pe 20 februarie, în timp ce Trump a menționat că intenționează să se întâlnească cu Zelenski în curând, deși nu a specificat locul sau momentul. Se anticipează că posibilele negocieri de pace vor fi principalul punct central al acestor discuții.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News