Prea puține pentru a învinge Forțele Aeriene Ruse, dar un început simbolic destul de puternic - The Economist despre primele avioane F-16 ale Ucrainei

Cristian Soare |
Data publicării:
Cerul Ucrainei este acum apărat de avioanele de luptă multifuncționale F-16 ale Forțelor Aeriene Ucrainene, care au sărbătorit ieri, 4 august, 20 de ani de existență, iar anunțul oficial a fost dedicat acestei date. Sursa Foto: Defense Express.
Cerul Ucrainei este acum apărat de avioanele de luptă multifuncționale F-16 ale Forțelor Aeriene Ucrainene, care au sărbătorit ieri, 4 august, 20 de ani de existență, iar anunțul oficial a fost dedicat acestei date. Sursa Foto: Defense Express.

Analizând primirea de către Ucraina a primelor zece (din 79 posibile) avioane de luptă F-16, The Economist constată că "mai bine mai târziu decât niciodată". Potrivit ziarului, piloții ucraineni ar trebui să piloteze 20 de avioane de vânătoare de fabricație americană până la sfârșitul anului. Restul promise de coaliția de țări condusă de Danemarca și Olanda vor fi livrate în loturi pe parcursul anului viitor.

Publicația sugerează, de asemenea, că inginerii de zbor occidentali lucrează probabil deja în Ucraina, gata să întrețină avioanele.

"Unele reparații și lucrări de întreținere ar putea fi, de asemenea, efectuate în țările NATO vecine Polonia și România, ceea ce ar înfuria Rusia", se arată în articol.

Deoarece avioanele sunt o țintă prioritară pentru ruși, livrarea lor în Ucraina este învăluită de "o mare cantitate de secret", potrivit The Economist. Aceasta include baze dispersate cu adăposturi subterane sau alte adăposturi fiabile și, de exemplu, "capcane". Dar această abordare complică logistica și necesită mai multe personal și infrastructură.

 

Avioene F-16 pentru creșterea moralului ucrainenilor


În ceea ce privește impactul avioanelor de luptă asupra cursului războiului, Douglas Barry, expert la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, consideră că "principala valoare imediată este creșterea moralului.

Dar, în timp, spune expertul, acestea ar trebui să înceapă să facă, de asemenea, o diferență pe câmpul de luptă.

Obligarea piloților ruși să stea departe sau să riște să fie doborâți va fi, de asemenea, o prioritate, spune Douglas Barry

Potrivit rapoartelor, SUA echipează avioanele F-16 cu rachete aer-aer avansate, precum și cu rachete anti-radar. Acestea vor putea transporta până la patru bombe de croazieră GBU-39 (în esență, proiectile cu aripi scurte care pot fi lansate din avion), care, deși sunt mai mici decât echivalentele lor rusești, sunt mult mai precise și au o rază mai mare de acțiune.

Între timp, Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) a estimat că Ucraina are nevoie de mult mai multe aeronave decât i s-au promis. "Din cele 79 promise Ucrainei, cel puțin zece sunt avioane de antrenament cu două locuri, iar altele ar putea fi în stare atât de proastă încât sunt în principal o sursă de piese de schimb", scrie The Economist.

Cu toate acestea, notează ziarul, sosirea F-16 marchează începutul creării unei forțe aeriene ucrainene în conformitate cu standardele NATO. De asemenea, aceasta conectează Ucraina la un lanț de aprovizionare F-16 bine dezvoltat.

Publicația solicită să nu se subestimeze importanța F-16, în ciuda faptului că numărul lor este "prea mic și prea târziu".

După cum a raportat Vocea Americii, Casa Albă a declarat că, până la sfârșitul verii, F-16 vor fi gata să zboare în Ucraina.

Analiștii au făcut apel la "răbdare" până când aceste avioane de luptă vor avea un impact asupra războiului.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că Ucraina are nevoie de mai mult de 100 de F-16.

,,Am auzit adesea cuvântul "imposibil" ca răspuns, dar am făcut posibil ceea ce era ambiția noastră, nevoia noastră de apărare, iar acum este o realitate pe cerul nostru. F-16 în Ucraina. Ne-am asigurat acest lucru", a scris Zelenski pe rețeaua X cu ocazia primirii primelor avioane de luptă.

"Ne aflăm acum într-o nouă fază de dezvoltare pentru Forțele Aeriene ale Ucrainei. Am făcut multe pentru a aduce Forțele Aeriene Ucrainene la un nou standard aviatic - aviația de luptă occidentală'', a precizat Zelenski.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel