Așa cum ne-a obișnuit de la inaugurarea sa ca Președinte al Statelor Unite, Președintele Trump exprimă directe poziționări prin Twitter. Eretica sa intervenție de ieri în politica germană de imigrație reprezintă un răspuns mult mai complex si mai dur decât mulți îsi imaginează. Mesajul său de ieri după amiază, ora americană, a constituit o lovitură politică dată pentru audiența internă si totodată un avertisment Europei în sine. Construția lingvistică a mesajului, limitată la numărul de semne, declansează o adevărată polemică si o deosebit de anormală intervenție in politica internă a Germaniei.
Cele doua noțiuni pe care liderul american le transmite sunt tranșante si tăioase. In prima parte a mesajului se referă la problema imigrației ca principală cauză a unei guvernări "greoaie" a cancelarei Merkel ca apoi sa atace frontal problema milioanelor de imigranți primiți fără discernământ de către aceasta. O dublă lovitură politică, atât pentru Uniunea Europeană dominată de către Germania cât și pentru publicul american, obosit de imigrația ilegală în special din zona Mexicului.
Într-un singur mesaj președintele american anunță atât căderea guvernului Merkel cât si cauza acestei căderi. Incredibilă intruziune politică, ocupând practic spațiul dialogului între SUA si Europa, această mișcare trumpiană este expresia unei frustrări prelungite din interiorul deja tensionat al relației transatlantice. Frustrarea administrației Trump relevă un nivel superior al neînțelegerii care a dominat indisciplina și haosul de la ultima întâlnire G7 din Canada. Cancelaria Merkel si-a permis să publice o fotografie de la întâlnire unde Trump apărea asediat de liderii europeni. Deranjat în mod excesiv de această poză precum și de indolența junelui leader canadian Trudeau, președintele Trump nu a așteptat prea mult pentru a răspunde. Năucitor ca mesaj și mult mai clar decat poză, Trump pune în discuție modelul de imigrație european declarând că "SUA nu vor fi un lagărde emigranți ". Frază dură, neiertătoare, care anunță că disputa cu Europa va continua și se va amplifica.
Europa se trezește astfel, asa cum analiștii o prevedeau, cu două granițe în paralel si in același timp. O graniță a UE si o graniță a NATO. Președintele american indică o problemă cu granița UE datorită imigrației necontrolate si deci nocive pentru granița NATO, finanțată si asigurată de catre SUA. Aparenta delimitare făcută de bacantele pioase ale suveranității clamate de birocrația de la Bruxelles granița umanistă a ipocriziei europene vine in conflict cu granița riguros trașată și sinceră de către America prin NATO. Trump atrage serios atenția că zona de suprapunere a celor două granițe este practic ocupată de un discurs anti-american care are ca falsă justificare migrația si umanismul acceptării acesteia.
In plus, twitter-ul prezidențial exprimă opțiunea fermă a continuității unei idei mai vechi americane și distrusă de către vechea administrație obamiană, aceea a respectării statului ca putere reală în modelarea migrațiilor necontrolate. Trump consideră modelul imigrației umanitare de neacceptat și propune o schimbare de matrice civilizațională care produce frisoane unei Europe arogantă în materie. Președintele american propune o imigrație pe bază de merite profesionale care să reducă până la anihilare migrație de tip economică și umanistă. Europa, în căutarea de superioritate morală, căci cea economică și tehnică pe care a făurit-o a dispărut de mult, a acceptat o migrație masivă și fără rezultat socio-economic palpabil, mutație populationala finanțată până la faliment de către bugetele publice construite de populațiile indigene.
Diferență enormă de paradigmă si de analiză care marchează începutul unei discuții serioase despre cele doua granițe existente astăzi. America spune astăzi Europei, dacă vă permiteți o graniță permeabilă și sistematic incapabilă să oprească imigrația ilegală atunci nu ne cereți o graniță NATO ermetică și eficient apărată de către finanțările noastre.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News