Diego Garcia-Sayan, raportor special al ONU pentru independenţa judecătorilor şi avocaţilor, îl acuzase pe Duterte că prin acţiunile sale împotriva Mariei Lourdes Sereno a comis un "atac brutal" împotriva puterii judiciare.
Judecătorii Curţii Supreme de la Manila au votat în luna mai destituirea ei după ce aceasta criticase campania sângeroasă împotriva drogurilor dusă de Duterte şi bilanţul său în materie de drepturi ale omului.
"Spuneţi-i lui (Diego Garcia-Sayan) să nu se amestece în problemele ţării mele. El poate să se ducă la dracu!", a declarat el jurnaliştilor la Manila, afirmând de altfel că el nu are niciun amestec în destituirea fostei şefe a Curţii Supreme.
Prima femeie care a prezidat cea mai înaltă instanţă juridică din Filipine, Maria Lourdes Sereno figurează printre personalităţile arhipelagului care au fost luate în vizor după ce l-au criticat pe preşedinte.
Ea urmează în paralel să se confrunte cu o procedură de destituire în stil american (impeachment) în Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului filipinez. Duterte ceruse în aprilie aleşilor "să accelereze" punerea ei sub acuzare.
Sereno este acuzată că s-ar fi sustras plăţii a două milioane de pesos (aproximativ 40.000 de dolari) ca impozite şi ar fi falsificat sentinţe ale Curţii Supreme.
Oponenţii preşedintelui îl acuză pe acesta că ar vrea să-şi îndepărteze adversarii şi să domnească ca un autocrat în arhipelag.
Maria Lourdes Sereno se exprimase critic faţă de campania antidrog a preşedintelui. Ea se declarase îngrijorată de faptul că preşedintele acuzase public pe şapte judecători, desemnaţi nominal că ar fi amestecaţi în traficul cu droguri. Duterte replicase la aceasta, ameninţând că va decreta legea marţială.
Conflict cu ONU
De la sosirea lui Duterte la putere, poliţia filipineză a declarat că a ucis circa 4.200 de persoane suspectate de trafic sau de consum de droguri. Apărătorii drepturilor omului evocă un bilanţ superior de trei ori.
Garcia-Sayan estimase vineri că ameninţările publice împotriva fostei şefe a Curţii Supreme au un "efect paralizant" pentru magistraţi.
"Utilizarea unui astfel de limbaj adresează un mesaj clar tuturor judecătorilor din Filipine: în aşa-zisul război împotriva drogurilor, fie că sunteţi cu mine, fie împotriva mea!", spusese el.
În 2017, Duterte atacase un alt expert ONU, când o insultase şi ameninţase că o va pălmui pe franţuzoaica Agnes Callamard, raportor special al Naţiunilor Unite privind decesele extrajudiciare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News