Prăpăd și în sud-vestul Rusiei: Ucrainenii au distrus 700 de bombe FAB în Lipețk. Incendiu de proporții, rușii au evacuat toate așezările din jurul aerodromului

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardiere rusești Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Bombardiere rusești Su-34, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Cel puțin 700 de bombe aeriene ghidate ar fi fost distruse de atacul dronelor ucrainene.

În noaptea de 9 august, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în cooperare cu Forțele Armate ale Ucrainei și Forțele de Operații Speciale, au lansat o lovitură puternică asupra aerodromului militar rusesc „Lypețk-2”, situat la 330 de km granița cu Ucraina.

Pe aerodrom se aflau câteva zeci de avioane de luptă, elicoptere și depozite cu peste 700 de bombe aeriene ghidate, potrivit unor surse ale publicației RBC – Ucraina.

 

Incendiu de proporții după ce sute de bombe FAB au fost lovite de ucraineni pe aerodromul Lipețk. Așezările din jur au fost evacuate din cauza incendiului de proporții

 

2. FAB-250/50... (1_94355600.jpeg)

Atacul dronelor ucrainene a provocat o explozie puternică, urmată de detonări în lanț și un incendiu de amploare pe o mare parte a aerodromului. Autoritățile locale au confirmat explozia și au anunțat evacuarea locuitorilor așezărilor din apropiere.

„SBU, în cooperare cu Forțele de Apărare, continuă munca metodică de distrugere a logisticii aviației ruse, astfel încât inamicul să nu aibă ocazia să bombardeze orașele ucrainene cu bombe aeriene ghidate (în ucraineană керованими авіабомбами – prescurtat KAB). La începutul lunii august, am distrus avioane de luptă și KAB pe aerodromul Morozovsk, iar astăzi a venit rândul lui "Lipețk-2", a raportat o sursă din SBU.

Majoritatea avioanelor staționate pe aerodromul Lipețk-2 nu au avut timp să decoleze înainte de impact, a mai precizat sursa.

Statul Major General (SMG) ucrainean a confirmat că lovitura a fost un succes.

„În această seară, Forțele de Apărare ale Ucrainei au lovit aerodromul „Lipețk” (regiunea Lipețk, Federația Rusă). În timpul atacului, au fost lovite depozite cu bombe aeriene ghidate și o serie de alte obiective din vecinătatea aerodromului.

 

În bază se aflau și avioane Su-34, Su-35 și MiG-31

 

3. -imagine fara descriere- (su-35-1_31289500.jpg)

Au fost înregistrate mai multe surse de aprindere, a izbucnit un incendiu puternic și au fost observate multiple detonări. Se știe că aeronavele Su-34, Su-35 și MiG-31 ale Forțelor Aerospațiale Ruse au sediul pe aerodromul Lipețk. Rezultatele loviturii sunt în curs de clarificare”, a precizat SMG ucrainean pe pagina sa de Facebook.

În aceeași noapte, forțele ucrainene au lovit și radare de apărare antiaeriană din zona ocupată a regiuni Donețk.

SMG ucrainean nu a precizat dacă între cele două operații este vreo legătură.

„În plus, unitățile ucrainene au atacat divizioanele de rachete antiaeriene rusești dislocate pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Donețk. În special, trei radare inamice au fost lovite: două de la complexele S-350 și unul de la S-300. Este confirmată distrugerea cu precizie a unuia dintre radarele sistemului de apărare antiaeriană S-350, informațiile despre celelalalte ținte fiind în curs de clarificare. După lovituri, toate cele trei radare inamice au încetat să mai funcționeze”, a mai precizat SMG ucrainean în jurul orei 10:30.

Deși SMG ucrainean nu face o legătură directă între suprimarea radarelor rusești și lovirea aerodromului Lipețk, cel mai probabil, a fost un scenariu unic. În prima fază au fost neutralizate radarele de supraveghere după care dronele au reușit să treacă și să lovească aerodromul lipsit de sisteme de detecție timpurie a atacurilor cu drone explozive care zboară la joasă altitudine.

Surse oficiale rusești au confirmat atacul. Autoritățile regionale au ordonat evacuarea a patru sate aflate în apropierea aerodromului.

„ATENŢIE! Lipețk a fost supus unui atac masiv UAV”, a anunțat guvernatorul Regiunii Lipețk, Igor Artamonov, pe Telegram la ora 03:14, după ce cu o oră și jumătate mai devreme precizase că „În regiunea Lipețk este introdus un regim de pericol aerian.”

„Pentru a asigura protecția locuitorilor, s-a decis evacuarea următoarelor așezări: Koptsevy Khutor, Fedorovka, Yakovlevka, Tynkovka”, a precizat Igor Artamonov, o oră și jumătate mai târziu, iar la 9:30 a anunțat că pe timpul nopții au fost interceptate 19 drone. Cele patru localități evacuate - „416 gospodării intrate în zona de evacuare” - se află la nord de aerodrom, cea mai apropiată la mai puțin de un kilometru, iar cea mai îndepărtată la aproximativ trei kilometri.

RBC-Ucraina a postat pe Telegram, între trei și patru dimineața, două înregistrări video de scurtă durată cu incendiul de pe aerodrom.

Administrația locală a Ministerului pentru Situații de Urgență al Rusiei a confirmat incendiului de la aerodrom, atribuindu-i rangul trei de complexitate, potrivit RBC-Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel