Procesul de recondiționare implică digitalizarea componentelor electronice analogice ale radarelor de urmărire și lansatoarelor de rachete, pentru a le aduce la nivelul de compatibilitate cu tehnologia digitală de ultimă oră. Aceasta este principala acțiune pusă în aplicare pentru a prelungi viața sistemului Hawk, dar sursele spaniole susțin că nu este singura.
În cadrul planurilor de extindere a perioadei de menținere în serviciu a sistemelor Hawk până cel puțin în 2030, Regimentul 74 lucrează la un studiu pentru înlocuirea pe termen mediu, în jurul anului 2025, a radarelor de cercetare pe care sistemul le folosește în prezent, cu radarul Sentinel aflat deja intrat în dotarea Forțelor Armate spaniole. Acest salt la versiunea cunoscută sub numele de Hawk 21 este însă o propunere aflată ea însăși în faza inițială.
Comentariul autorului: Decizia Spaniei de a menține în serviciu sisteme de apărare antiaeriană uzate fizic și moral poate să pară lipsită de sens. Cu toate acestea, strategia adoptată conține o doză mare de realism și chiar de înțelepciune dacă avem în vedere faptul că Spania nu are probleme la frontiere care să necesite direcționarea unor fonduri semnificative către apărarea la nivel tactic.
Evident, această apărare nu este neglijată, însă este abordată în maniera cea mai rentabilă. Astfel, alături de alte nouă state europene (printre care din păcate nu se numără și România), Spania participă la proiectul de implementare modulară a apărării antiaeriene comune, cu raza de acțiune de la foarte scurtă la medie. În cadrul acestuia, aliații participanți vor contribui în comun și vor fi dotați cu soluții versatile și scalabile, care le vor permite să creeze pachete de capabilități terestre de apărare antiaeriană (GBAD) adaptate amenințărilor. Foarte probabil, Spania va participa la GBAD cu sistemele Hawk modernizate și interoperabile cu cele ale partenerilor.
Sistemele Hawk, eficiente dar depășite. US Army a renunțat la ele din 1994
Raytheon MIM-23 Hawk este un sistem american de rachete antiaeriene (sol-aer) cu rază medie de acțiune. Acesta a fost conceput ca o versiune mult mai mobilă a sistemului MIM-14 Nike Hercules, asigurând un raport optim între capacitatea de acoperire antiaeriană și dimensiunea, respectiv greutatea mult mai mici. Performanța față de Nike a fost mult îmbunătățită prin adoptarea de noi radare și a unui sistem de ghidare a radarului semi-activ cu undă continuă.
Sistemul a intrat pentru prima dată în în serviciul armatei SUA, în 1959. În 1971, a suferit un program de îmbunătățire majoră, Improved Hawk sau I-Hawk, care a adus mai multe modificări rachetei și a înlocuit toate sistemele radar cu noi modele. Îmbunătățirile au continuat pe parcursul următorilor douăzeci de ani, adăugând contra-contramăsuri electronice de luptă (ECCM) și, în 1995, un nou focos cu eficiență crescută împotriva rachetelor tactice, cu rază scurtă de acțiune. Astfel, probabilitatea de a distruge ținta cu o singură lovitură a crescut de la 0,56 la 0,85 în cazul I-Hawk.
În cadrul US Army, Hawk a fost înlocuit de MIM-104 Patriot până în 1994. Ultimul utilizator american a fost US Marine Corps, care au mai folosit sistemul până în 2002, când au fost înlocuit cu FIM-92 Stinger cu rază scurtă de acțiune. Se estimează că au fost produse aproximativ 40.000 de rachete pentru sistemele HAwk. Rachetele antiaeriene au fost produse și în afara SUA, în Europa de Vest, Japonia și Iran. SUA nu au folosit niciodată sistemul Hawk în luptă, dar a fost folosit de mai multe ori de alte națiuni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News