PR-ul Ungariei, la preluarea președinției UE: Aflat la Kiev, Orban vine cu o propunere privind încheierea războiului cu Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
DefenseRomania

Peste noapte, TheGuardian și FT anunțau că prim-ministrul ungar Viktor Orbán va merge în capitala Ucrainei pentru o vizită surpriză.

Orban a ajuns dimineață la Kiev, iar vizita premierului ungar în Ucraina este prima de când Rusia a lansat invazia la scară largă în 2022 și are loc la o zi după ce Budapesta a preluat luni președinția rotativă a Consiliului UE.

Premierul ungar a subliniat că în Ungaria trăiesc și ucraineni, în special refugiați care au căutat ajutor: "Acest lucru a ridicat o serie de întrebări. Trebuie să avem grijă de ei. Trebuie să poată lucra, să trăiască în siguranță", a punctat Orban. La rândul său, Zelenski a mulțumit Ungariei pentru sprijinul acordat ucrainenilor și ajutorul umanitar acordat Ucrainei.

Cele două state au convenit să deschidă prima școală ucraineană din Ungaria. „Statul maghiar va prelua finanțarea acestei școli. Vor fi deschise câte școli ucrainene este nevoie. Este important pentru noi ca ucrainenii să se simtă ca acasă în Ungaria”, a subliniat Viktor Orban.

Ungaria intenţionează să participe la modernizarea economiei ucrainene.

 

Elefantul din cameră: Minoritatea maghiară din Ucraina

Orban a spus de ce întâlnirea cu Zelenski vine așa de târziu: „Sunt multe astfel de probleme între țările noastre care trebuie soluționate, pe care le-am negociat în anii precedenți. Am venit aici cu scopul de a merge mai departe”, a subliniat premierul ungar.

Orban a reamintit de subiectul minorității maghiare de pe teritoriul Ucrainei: "Sperăm că problemele vor fi rezolvate și aici. Văd șanse bune pentru asta", a spus Orban.

El a adăugat că au avut loc negocieri constructive: "Încercăm să închidem toate disputele anterioare și să ne concentrăm pe viitor. Dorim să îmbunătățim relațiile dintre țările noastre. Dorim să semnăm un acord de cooperare globală cu Ucraina, similar acordurilor pe care le avem cu alte țări vecine”, a menționat Orban.

”Echipele noastre vor continua să lucreze la detaliile soluțiilor comune”, a conchis și președintele Ucrainei.

 

 

O propunere pentru Zelenski privind războiul cu Rusia

"Războiul în care trăiți acum are un efect foarte intens asupra securității Europei", a spus premierul ungar.

În acest sens, premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a sugerat președintelui Ucrainei, să ia în considerare o încetare a focului în prima linie pentru a începe negocierile cu Federația Rusă.

„L-am rugat pe domnul președinte să se gândească dacă nu este posibil să mergem puțin altfel, să facem o pauză – încetarea focului și apoi începerea și continuarea negocierilor, pentru că o încetare a focului ar putea asigura o accelerare a ritmului acestor negocieri”, a spus Orban, citat de Unian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel