Poziție rară a SUA după ce Coreea de Nord a recunoscut oficial că participă la războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Forțele armate ale regimului din Coreea de Nord. Photo source: KCNA Watch via DC News
Forțele armate ale regimului din Coreea de Nord. Photo source: KCNA Watch via DC News

Într-o rară luare de poziție, oarecum în favoarea Ucrainei, Departamentul de Stat al SUA din administrația Trump condamnă implicarea Coreei de Nord în războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei.

Luarea de poziție a Washingtonului vine ca reacție după de Phenianul a recunoscut oficial că și-a trimis soldații să lupte de partea Rusiei.

Coreea de Nord și alte țări terțe au „perpetuat” războiul Rusia-Ucraina și „poartă responsabilitatea” (războiului), a declarat, duminică seara (ora Coastei de Est a SUA), un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Țările terțe, precum RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană), care au perpetuat războiul Rusia-Ucraina, poartă responsabilitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt ca răspuns la o întrebare din partea agenției de știri sud-coreene Yonhap.

„Continuăm să fim îngrijorați de implicarea directă a RPDC în război. Desfășurarea militară a RPDC în Rusia și orice sprijin oferit de Federația Rusă la schimb RPDC trebuie să înceteze”, a adăugat oficialul.

Purtătorul de cuvânt a subliniat, de asemenea, că antrenarea soldaților nord-coreeni de către Rusia încalcă multiple rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, care impun o interdicție generală privind furnizarea sau primirea de instruire sau asistență militară către sau dinspre RPDC.

Parteneriatul strategic și cuprinzător dintre Moscova și Phenian înseamnă de fapt implicarea oficială a Coreei de Nord în război.

Într-o declarație, agenția de presă KCNA din Coreea de Nord, citând puterea de Phenian, a spus că sfârșitul luptelor din regiunea rusă Kursk a arătat „cel mai înalt nivel strategic al prieteniei militare ferme” dintre Coreea de Nord și Rusia.

 

Coreea de Nord recunoaște oficial, în premieră, că participă la războiul împotriva Ucrainei alături de Rusia

 

Cel mai probabil, declarația Phenianului vine calculat și are un anumit scop în cadrul negocierilor de pace aproape eșuate dintre Rusia și Ucraina. Pentru că legătura declarației cu realitatea luptelor din teren nu există. Potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, trupe ale Kievului încă desfășurau duminică acțiuni pe teritoriul Rusiei, în regiunile Kursk și Belgorod.

Recunoașterea oficială a implicării Coreei de Nord în război reprezintă o escaladare din care șansele de întoarcere scad foarte mult. Intenționat, Rusia și Coreea de Nord au conspirat în direcția intensificării grave a conflictului prin extinderea nivelului de participare a armatelor regulate din mai multe națiuni direct pe câmpul de luptă. Atfel, acest comportament intenționat agresiv al celor două țări devine din ce în ce mai greu scuzabil în fața opiniei publice.

Declarația Phenianului, convenită bineînțeles cu Moscova, este în primul rând un nou test dat administrației Trump la fel ca multele recente escaladări rusești la care, Washingtonul, invocând un proces de negociere în desfășurare, a pierdut inițiativa și a permis ca Ucrainei să i se dicteze condițiile Rusiei.

Una dintre cele mai recente gafe ale Casei Albe, care limitează grav puterea de negociere a Kievului, a fost referirea că Ucraina ar fi ocupată de Rusia în următorii trei ani dacă nu acceptă actualele condiții de pace.

Dar, președintele Trump nu își pune și întrebarea dacă ”Vladimir” – evident prietenul său de la Kremlin dacă îi spune cu atâta drag pe nume - va reuși să reziste atât de mult timp la putere cu actualul ritm ridicat de pierderi pe care le suferă trupele rusești pe front? Pentru că Moscova, deși afișează un aer de încredere și superioritate, nu are deloc situația socială sub control. Cele aproape un milion de pierderi în morți și răniți sapă adânc în sufletele rudelor și prietenilor.

O a doua semnificație a declarației Phenianului este că Rusia spune indirect că are suficiente resurse de a continua lupta și că nu va renunța la centrala nucleară Zaporojie pe care a ocupat-o încă din primele zile ale războiului.

Departamentul de Stat al SUA, pe care secretarul său, Marco Rubio, tocmai a anunțat că urmează să-l reducă drastic, are un test adevărat de trecut, la înălțimea provocărilor din Războiul Rece. Structurile din acea perioadă ale diplomației americane au reușit să depășească cu brio toate provocările pentru că aveau la dispoziție un puternic aparat de analiză precum și informații de cea mai înaltă încredere.

Acum, acest Departament de Stat, cândva un formidabil aparat de menținere a supremației Americii, va trebui să se mulțumească, în situațiile critice care vor urma, doar cu ceea ce îi spune Rusia, pentru că, indiferent ce va afirma Washingtonul, în ochii lumii nu va mai fi credibil după reducerile drastice la care va fi supus și după calitatea slabă a negocierilor pe care le-a desfășurat cu Rusia până acum. În plus, acest veritabil mutiplicator de forță a Americii - care l-a primit în sprijin doar pe Steven Witkoff, dar și el fără o opinie proprie nevoit cumva de situația ingrată în care a ajuns să împrumute opinia Kremlinului - tinde să se lipsească tot mai mult și de înțelepciunea aliaților ignorându-le opinia și, uneori, chiar lucrând împotriva lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel