Potrivit experților în combaterea dezinformării, interdicția impusă de Meta asupra propagandei rusești nu este suficient de severă: Măsuri luate sunt în mare parte „simbolice”

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Centre for Research and Evidence on Security Threats
Sursa foto: Centre for Research and Evidence on Security Threats

Eforturile recente ale companiilor din domeniul tehnologiei de a combate propaganda rusă pe rețelele sociale sunt puțin probabile să împiedice campania Moscovei de subminare a sprijinului acordat Ucrainei, mai ales că platformele importante, precum X și Telegram, nu iau măsuri.

Gigantul tehnologic Meta, proprietarul Facebook, Instagram și WhatsApp, a interzis, la 17 septembrie, accesul pe site-urile sale organizațiilor media rusești de stat, precum RT și Rossiya Segodnya, din cauza „activității privind practicile de ingerință străină”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru Kyiv Independent.

Decizia a fost luată la câteva zile după ce SUA au afirmat că RT colaborează cu serviciile ruse de informații pentru a viza țări din întreaga lume, pe fondul unei măsuri drastice de reprimare a campaniilor de dezinformare ale Kremlinului.

Meta a avertizat că Rusia rămâne sursa numărul unu a războiului informațional, indicând operațiunea de propagandă coordonată a Kremlinului, cu numele de cod „Doppelganger”, drept operațiunea sa „cea mai persistentă” din 2017.

Doppelganger clonează site-uri guvernamentale și de știri oficiale pentru a disemina relatări anti-occidentale, pro-rusești și anti-ucrainene, care sunt apoi distribuite pe rețelele sociale de către boți.

Este posibil ca interdicția Meta să nu fie suficientă pentru a stopa încercările Rusiei de a modela percepțiile în țări-cheie și de a reduce sprijinul pentru Ucraina în rândul aliaților săi. În plus, X și Telegram - platforme pe care propaganda rusă își face de cap - nu au făcut nimic pentru a o reduce. Chiar și proprietarul X, miliardarul Elon Musk, a distribuit mesaje de propagandă ale Kremlinului pe contul său X.

Propaganda anti-ucraineană a Kremlinului pe rețelele de socializare, care încearcă să submineze credibilitatea internațională pe care o are Kievul, a cauzat chiar întârzieri în livrările vitale de arme, a declarat Ruslan Deynychenko, un fondator al organizației ucrainene de verificare a informațiilor StopFake care lucrează cu Meta.

El indică o postare pe X a congresmanului republican Marjorie Taylor Greene, care a numit finanțarea acordată Ucrainei „cea mai coruptă schemă monetară a oricărui război străin din istoria (SUA)” și a făcut trimitere la o sursă de propagandă a Kremlinului care susținea că politicienii de la Kiev câștigă brusc milioane de dolari.

 

Măsuri luate de Meta sunt în mare parte „simbolice”

 

Analiștii americani nu au găsit nicio dovadă privind utilizarea abuzivă flagrantă a ajutorului financiar acordat Ucrainei, după înființarea unui grup de lucru anticorupție la începutul anului 2023.

„(Eforturile Rusiei) sunt foarte eficiente. Ele fac mai puțin eficiente eforturile noastre de a ne apăra țara”, a declarat Deynychenko pentru Kyiv Independent.

Conținutul etichetat drept propagandă rusă de către Meta a crescut vertiginos după invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022. Compania a luat măsuri rapide prin blocarea anunțurilor de la mass-media de stat din Rusia și restricționarea vizibilității pe fluxurile utilizatorilor, a declarat Meta pentru Kyiv Independent.

Ca urmare, postările de propagandă rusă au scăzut cu 43%, iar nivelurile de angajament au scăzut cu 80% până la 24 august 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, potrivit unei analize externe realizate de Graphika, o companie de analiză a rețelelor sociale.

În timp ce laudă ultimele măsuri luate de Meta, Deynychenko crede că acestea sunt în mare parte „simbolice”, menționând că propagandiștii ruși vor găsi soluții alternative.

Pentru a evita restricțiile anterioare ale Meta, propagandiștii au creat pagini de Facebook care aparent nu au nicio legătură cu Kremlinul, cum ar fi o pagină dedicată telenovelelor, și au diseminat propaganda acolo, a precizat acesta.

Mai mult, interdicția se limitează la mass-media susținută de statul rus și nu acoperă site-urile de știri „alternative” și comentatorii care adoptă propaganda rusă, a declarat Christian Mamo, membru fondator al grupului non-profit Osint for Ukraine, cu sediul în Olanda. El menționează The Grayzone, un site media cu sediul în SUA, care este încă activ pe Facebook, în ciuda faptului că fondatorul său, Max Blumenthal, scrie și apare frecvent la RT.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel