Pot europenii să facă față Rusiei chiar și fără SUA? Diferența e uriașă, chiar dacă Moscova aplică tactica demoralizării Europei

Sisteme MLRS folosite la exercițiul ”Dynamic Front 23”, Grafenwoehr Training Area, Germania / Sursa: NATO
Sisteme MLRS folosite la exercițiul ”Dynamic Front 23”, Grafenwoehr Training Area, Germania / Sursa: NATO

Chiar și fără Statele Unite, țările europene ale Alianței Nord-Atlantice au suficienți soldați și arme pentru a face față Rusiei, arată o analiză realizată de revista Der Spiegel.

Toate acțiunile Rusiei din ultimii 10 ani merg spre o singură direcție. Europenii trebuie să aibă impresia că nu au nicio șansă într-o confruntare cu măreața Armată rusă.

Kremlinul a reușit chiar să mai șteargă umilința din Ucraina, un război de trei ani care ar fi trebuit să dureze trei zile. Primele luni ale invaziei din 2022 au arătat că forțele ruse erau mult mai slab pregătite decât se credea inițial.

Toată lumea a văzut imaginile cu tancuri blindate cu bucăți de carton (în loc de protecție reactivă) sau avioane și elicoptere doborâte ”pe capete”, pentru că nu aveau rachete cu rază medie fiind nevoite să intre pe teritoriul Ucrainei.

Tanc rusesc distrus / Генеральний штаб ЗСУ - General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Deși Armata rusă nu mai e cea din 2022, imaginea proiectată de propaganda rusă este cu mult peste capacitatea reală a forțelor ruse.

În plus, potrivit analizei revistei germane Der Spiegel, armatele europene au o tehnică militară mai modernă și superioară celei rusești, lucru observat și în Ucraina.

Artilerie, tancuri și avioane de luptă, toate sunt mai bune decât dotarea Armatei ruse, totuși pregătirea pentru luptă ar putea fi o problemă serioasă.

 

Deși rușii încearcă să ne convingă contrariul, cifrele nu sunt în favoarea Rusiei

 

Armatele statelor membre europene numără peste două milioane de soldați, în timp ce Rusia are doar 1,1 milioane de militari activi, relatează Der Spiegel.

Europenii au și 6.700 de tancuri de luptă, în timp ce președintele rus Vladimir Putin, în calitate de comandant suprem al forțelor armate ale Federației Ruse, poate disloca doar 2.900.

Partea europeană a NATO are peste 2.300 de avioane de luptă.

Rusia are mai puțin de 1.400 de aeronave și adăugăm că o parte importantă din flota aeriană rusă a fost intens zburată în condiții de luptă, în ultimii trei ani.

Diferența cantitativă este deosebit de mare în artilerie: țările europene ale Alianței au peste 15.400 de tunuri, în timp ce Rusia are doar 6.090.

Un capitol aparte în pregătirea de luptă a forțelor militare europene îl reprezintă Turcia.

Potrivit expertului militar austriac Gustav Gressel, partea europeană a NATO s-ar găsi în dificultate dacă, în caz de război, Turcia ar refuza nu doar să participe, ci chiar să ofere asistență militară, din cauza „apropierii” sale de Rusia. În acest caz, resursele europenilor ar fi reduse semnificativ. Ar pierde un sfert din soldații lor, mai mult de o treime din tancurile de luptă și aproape 18% din artilerie.

 

Evaluarea tipurilor de arme

 

Tancuri și artilerie.

Europenii sunt superiori din punct de vedere tehnic față de ruși, având tunuri autopropulsate foarte mobile, cum ar fi obuzierul francez Caesar și Panzerhaubitze 2000 german.

Însă în ceea ce privește numărul de sisteme de lansare multiplă de rachete, Rusia este semnificativ înaintea țărilor europene NATO. „Adică dacă excludeți Turcia”, a remarcat Gressel. De asemenea, europenilor le lipsește muniția, dar producția acesteia este deja în creștere, a adăugat el.

 

Apărare aeriană. 

Europa nu are un scut comun de apărare împotriva rachetelor, rachetelor de croazieră, avioanelor de luptă și a dronelor.

Inițiativa European Sky Shield, lansată de Germania în 2022, își propune să remedieze situația. Acesta reunește 23 de țări care doresc să achiziționeze, să opereze și să întrețină în comun sisteme de apărare aeriană. Cu toate acestea, majoritatea statelor din Flancul Estic dispun de sisteme moderne de apărare antiaeriană.

 

Arme cu rază lungă de acțiune.

În Europa, doar Marea Britanie și Franța au arme cu rază lungă de acțiune echipate cu focoase nucleare. Pot fi lansate din submarine.

 

Forțele aeriene.

Potrivit expertului militar Ed Arnold de la Royal United Services Institute (RUSI), avioanele de luptă europene sunt mai bune decât omologii lor ruși.

În prezent, șase țări europene NATO au avioane de luptă F-35 în forțele lor aeriene.

 

Drone.

Țările europene au o tehnologie bună de drone, dar produc mult mai puține dintre ele decât Rusia. Multe sisteme occidentale sunt prea scumpe, ceea ce face ca producția lor în masă să fie problematică.

Totuși, aici un input semnificativ îl va avea industria dronelor din Ucraina, care anul acesta este preconizat să producă 5 milioane de UAV-uri de toate tipurile, dintre care 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune.  

 

Principala problemă: Fără experiență de luptă

Potrivit lui Der Spiegel, principala problemă a armatelor europene este pregătirea pentru luptă. Majoritatea au puțină sau deloc experiență de luptă, mai ales în războaie la fel de intense precum cel din Ucraina. Armata rusă are în mod clar un avantaj în acest sens.

Moscova se pregătește de război cu NATO.

Potrivit serviciului de informații lituanian VSD, Moscova nu este încă în măsură să atace întreaga Alianță. Cu toate acestea, ar putea „testa NATO” prin desfășurarea unei operațiuni militare limitate împotriva uneia sau mai multor țări membre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel