Pot dronele iraniene schimba cursul războiului rus din Ucraina? Nepotrivirea tehnică majoră riscă atragerea directă a Iranului în conflict

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Dronă iraniană Shahed 129, sursă foto: Wikipedia
Dronă iraniană Shahed 129, sursă foto: Wikipedia

Pe 11 iulie, serviciile de informații americane au avertizat că Teheranul se pregătește să trimită sute de drone la Moscova, în timp ce surse diplomatice de la Washington au declarat că Iranul a oferit drone Shahed-191 și Shahed-129 unei delegații ruse care a vizitat ​​recent capitala iraniană. Americanii au susținut că imaginile din satelit au confirmat vizita unei delegații a Kremlinului la baza aeriană Kashan de cel puțin două ori în luna iunie.

Dacă tranzacția cu drone a fost încheiată între Iran și Rusia, aceasta înseamnă implicit o integrare în transferul de expertiză a UAV-urilor între părți în tabăra anti-occidentală, în lumina războiului în curs din Ucraina.

Pe fondul unor întreruperi majore în aprovizionare, prețul producției de drone din Rusia a crescut, costurile unor piese crescând între 30 și 200%. Acest lucru face ca importul de drone să fie o alternativă mult mai ieftină. Analiștii ruși consideră că președintele Vladimir Putin are nevoie de soluții urgente, eficiente și accesibile pentru a-și menține războiul în Ucraina.

Războiul ucrainean a costat deja Rusia peste 60 de drone de recunoaștere Orlan-10 și, spre deosebire de ceea ce susține propaganda militară rusă, UAV-urile rusești au funcționat foarte slab împotriva sistemelor de apărare occidentale, în special împotriva MANPADS.

Deși ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian și-a asigurat omologul ucrainean într-o convorbire telefonică recentă, Kremlinul ar putea găsi într-adevăr ceea ce are nevoie din soluțiile de luptă ale Iranului.

 

Capacități de ajutor iraniene

 

De fapt, dronele iraniene pot întări ofensiva rusă în curs în mai multe moduri. Se transformă din mijloace de informații, supraveghere și recunoaștere în active ofensive. Acest aspect le face ideale pentru lovituri de precizie împotriva țintelor ucrainene de mare valoare și ajută la completarea golurilor din pachetul actual de atacuri rusești.

Avioanele Shahed 191 (stealth) și Shahed 129 pot transporta rachete ghidate de precizie, ceea ce păstrează stocul de muniție care nu este folosit în operații aleatorii.

Din punct de vedere cost-beneficiu, ambele drone vor oferi Kremlinului un mare potențial cu costuri reduse. În plus, majoritatea mijloacelor de apărare aeriană ale Ucrainei se bazează pe modele sovietice.

Can Kasapoglu analist în probleme de apărare la Centrul pentru Studii Economice și Politici Externe (EDAM) din Istanbul și doctor la Institutul de Cercetare Strategică la Colegiul de Război Turc a afirmat că aceste sisteme s-au dovedit ineficiente în interceptarea UAV-urilor cu mișcare lentă, iar ambele aeronave iraniene menționate se încadrează în această categorie.

Dronele iraniene pot acoperi rețelele radar, estompând câmpul vizual al inamicului. Cu toate acestea, sistemele antidronă ale Occidentului, completate de sisteme avansate, și eșecul Rusiei de a desfășura unele dintre cele mai promițătoare capacități de război electronic au redus șansele ca UAV-urile iraniene să aibă un impact relativ semnificativ.

Într-adevăr, dronele iraniene nu-i pot oferi lui Putin o soluție magică pentru complexitatea războiului din Ucraina. De asemenea, dronele nu pot înlocui sarcinile îndeplinite de UAV-urile rusești care au devenit costisitoare.

În primul rând, există o diferență puternică între conceptul de operații privind UAV-urile iraniene și cele rusești. Pe de altă parte, Teheranul folosește drone pentru a-și întări propriul pachet de atacuri și pentru a consolida capacitățile milițiilor. Dar pentru Moscova, dronele sunt o parte integrantă a rețelei sale de război electronic, inclusiv în focul de artilerie și loviturile contrabaterie, angajându-se în misiuni de la război electronic, recunoaștere și informații, până la atacuri extrem de complexe.

Deși dronele iraniene pot oferi o soluție ieftină și convenabilă pentru lipsa persistentă a Rusiei în muniții ghidate de precizie, ele nu pot înlocui aceste aspecte critice. UAV-urile iraniene nu pot fi integrate eficient în rețelele și conexiunile de date rusești fără o formă de sincronizare a bazelor de date. În mod similar, dronele nu pot acționa ca stații mobile în cadrul sistemelor rusești de război electronic.

 

Natură diferită

 

Pe lângă nepotrivirea tehnică, acordul ar putea însemna și riscuri politice semnificative pentru Teheran. Având în vedere operațiile anterioare, armata iraniană ar trebui să aibă militari pe teren, inclusiv pe teritoriul ucrainean, făcând Iranul o parte directă a războiului.

Iranul a furnizat anterior drone, instruire și servicii post-vânzare multor țări și grupuri rebele, un pilon important al relației sale militare cu agenții și aliații săi nestatali. Aceste servicii sunt furnizate de entitatea responsabilă cu programul de drone al Iranului, Gărzile Revoluționare, care au integrat drone în rețelele de lovituri speciale ale operatorilor.

Membrii Gărzilor Revoluționare au oferit antrenament la fața locului ani de zile și sprijin în timp util Hezbollahului libanez și mișcărilor șiite din Irak în ceea ce privește dronele. Cu toate acestea, războiul din Ucraina este o chestiune diferită, Iranul declarând public că nu este dispus să participe la conflict.

Deși declarația ar trebui luată cu prudență, natura transparentă a câmpurilor de luptă de astăzi și tehnicile sofisticate de informații vor împiedica Teheranul să ascundă o astfel de implicare care schimbă regulile jocului. Cu alte cuvinte, un astfel de acord cu Moscova ar avea ramificații geopolitice enorme, dincolo de orice înțelegere normală de apărare.

Pe scurt, dronele iraniene oferă soluții cu costuri reduse care pot completa capacitățile de lovire rusești și, în caz contrar, kamikazele iraniene ar putea fi deosebit de utile Kremlinului, mai ales atunci când sunt vizate ținte de mare valoare.

Cu toate acestea, există multe obstacole, precum dificultatea integrării sistemelor fără forțe iraniene pe teren și posibilele repercusiuni politice, iar acest lucru poate determina Teheranul să abandoneze această idee.

Citește și: Ucraina anunță că Rusia deja folosește drone din Iran. „A doua armată a lumii” a dat avioane Su-35 pe 46 de UAV-uri din Iran

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel