America la o răscruce de drumuri: Este posibil un alt război civil după alegerile din SUA?| La fel ca în 2020, rezultatul ar putea fi decis de un număr mic de voturi

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Susținători ai protestatarilor care au fost arestați în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA se adună în fața Curții Supreme a SUA din Washington, D.C., la a doua aniversare a insurecției. Sursa Foto: Getty Images / Tasos Katopodis.
Susținători ai protestatarilor care au fost arestați în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA se adună în fața Curții Supreme a SUA din Washington, D.C., la a doua aniversare a insurecției. Sursa Foto: Getty Images / Tasos Katopodis.

Insurecția din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, atacul asupra soțului fostei președinte a Camerei Nancy Pelosi și multiplele tentative de asasinat împotriva fostului președinte Donald Trump sunt exemple ale mediului tot mai polarizat și periculos din America. Acum, alegerile din 2024 ar putea genera o nouă revoltă, mai ales dacă Trump pierde. Discuțiile despre violență în rândul extremiștilor de dreapta au crescut deja și online și, spre deosebire de vicepreședintele Kamala Harris, Trump a refuzat să spună că ar ceda.

Publicitate

Cu toate acestea, Trump a folosit el însuși o retorică violentă. Joi, Trump a atacat-o pe fosta reprezentantă Liz Cheney, o republicană care l-a criticat deschis pe fostul președinte și pe care a descris-o ca fiind o „ șoim de război radical”.

Sondajele arată o cursă strânsă între Trump și vicepreședintele Kamala Harris, sugerând că de data aceasta, la fel ca în 2020, rezultatele ar putea fi decise de câștiguri strânse în unele state importante. Trump i-a îndemnat pe alegătorii republicani să respingă rezultatele în cazul în care nu va reuși, făcând afirmații nefondate cu privire la frauda electorală din Pennsylvania, potrivit  Vox Media.

Elon Musk, susținător al lui Trump, a creat, de asemenea, o platformă pe site-ul său de socializare X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, pentru ca utilizatorii să „comunice eventualele incidente de fraudă electorală sau nereguli pe care le observați în timp ce votați în alegerile din 2024”.

Aceste tactici par să funcționeze. În cazul în care Trump pierde, aproximativ un sfert dintre republicani au declarat că sunt de părere că acesta ar trebui să facă tot ce este necesar pentru a se asigura că acesta va deveni președinte oricum, potrivit unui sondaj publicat în septembrie.

Evenimentele din timpul ultimei campanii electorale din 2020 sunt foarte importante pentru cea actuală. După cum a observat Crisis Group la momentul respectiv, Trump părea să apeleze la conflict ca mijloc de a-și păstra funcția în perioada premergătoare alegerilor, precizează Crisisgroup.org.

Atunci când Biden a câștigat, Trump a încurajat o mulțime de oameni să atace Capitoliul pentru a împiedica Congresul SUA să certifice victoria adversarului său. Pentru mulți din SUA, în special pentru susținătorii lui Harris, acțiunile lui Trump din acea zi - 6 ianuarie 2021 - sunt emblematice pentru motivul pentru care fostul președinte nu este potrivit să își reia funcția.

Dar Trump, care este acuzat în legătură cu rolul său în cazul revoltei de la Capitoliu, rămâne neiertător, descriind ziua de 6 ianuarie drept o „zi a iubirii” și refuzând să se angajeze să cedeze pașnic în cazul în care Harris ar câștiga de această dată.  

Avertismentele, inclusiv din partea președintelui Biden, că Trump ar putea din nou să încurajeze violențele legate de alegeri nu sunt speculații inutile. 

Se află Statele Unite în pragul unui război civil? Este o posibilitate care a fost frecvent evocată în legătură cu rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024. Este, de asemenea, subiectul unui film distopic de succes care a avut premiera în aprilie anul trecut.

În urmă cu trei decenii, am putut râde cu toții de absurditatea distrugerii Casei Albe de către extratereștri în filmul science fiction  „Ziua Independenței”. Astăzi, însă, asaltul total asupra Casei Albe descris în filmul „Civil War” al lui Alex Garland lasă publicul extrem de neliniștit de caracterul său plauzibil.

Deși un război civil real ca urmare a alegerilor din 2024 rămâne foarte puțin probabil, o serie de scenarii suficient de alarmante nu pot fi neglijate sau ignorate din rațiuni de prudență - așa cum au arătat cele două atentate recente la viața fostului președinte Donald Trump.

Condamnarea lui Trump, în primăvara anului trecut, pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a registrelor comerciale, a accentuat și mai mult fricțiunile politice deja înrădăcinate în politica americană. Aproape imediat, s-au intensificat amenințările la adresa sistemului judiciar și a dușmanilor politici reali și percepuți ai lui Trump.

„Sistemul nostru judiciar a fost transformat în armă împotriva poporului american”, a fost o afirmație tipică a opiniilor exprimate în cercurile MAGA extremiste. „Nu ne rămâne NICIO opțiune, decât să luăm problema în mâinile noastre”, a afirmat Stew Peters, personalitate media de extremă dreapta, pe canalul său de Telegram.

Alte platforme de socializare s-au umplut de mesaje similare: „Este timpul să începem să plafonăm niște stângaci”, a îndemnat o postare pe Gateway Pundit. „Acest lucru nu poate fi rezolvat prin vot”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel