Posibilitatea ca Ucraina să redevină putere nucleară | Mesajul lui Zelenski către Occident: „Ori arme nucleare, ori NATO”

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă balistică cu rază medie de acțiune și focos nuclear RSD-10 Pioneer. Sursa foto: Muzeul Forțelor Aeriene Ucrainene din Vinnitsa.
Rachetă balistică cu rază medie de acțiune și focos nuclear RSD-10 Pioneer. Sursa foto: Muzeul Forțelor Aeriene Ucrainene din Vinnitsa.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că i-a spus candidatului republican Donald Trump că soluția Ucrainei este fie să își restabilească statutul de stat nuclear, fie să devină membru NATO, dar Kievul a ales-o pe cea din urmă. Zelenski a precizat că i-a spus lui Donald Trump că ori se alătură NATO, ori construiește bombe nucleare.

Declarația a marcat prima ocazie după invazia la scară largă din 2022 în care Zelenski s-a referit direct la posibila revenire a Ucrainei la statutul de stat nuclear.

Vorbind joi la Bruxelles în cadrul Consiliului European, Zelenski a declarat că i-a spus candidatului republican la președinția SUA că răspunsul Ucrainei la invazia Rusiei este fie restabilirea capacității sale nucleare, fie aderarea la NATO, iar Ucraina optează pentru aceasta din urmă.

Nu este clar când a avut loc discuția dintre Zelenski și Trump.

În discursul său, Zelenski a facut referire și la Memorandumul de la Budapesta, un acord de securitate din anii '90 prin care Kievul a renunțat la arsenalul său nuclear după dizolvarea URSS în schimbul unor garanții de securitate din partea SUA, Regatului Unit și Rusiei, care nu au fost niciodată aplicate în momentul invaziei Moscovei.

„Ce stat nuclear a avut de suferit? Niciunul, cu excepția Ucrainei... Cine a renunțat la armele nucleare? Toate? Nu. Doar Ucraina... Cine luptă astăzi? Ucraina”, a declarat Zelenski la Consiliul European.

El s-a referit apoi la presupusa sa conversație cu Trump.

„Ca atare - și într-o discuție cu Donald Trump am spus - aceasta este situația noastră acum”, a adăugat Zelenski.

„Ce cale de ieșire avem? Fie Ucraina va avea arme nucleare, ceea ce pentru noi va fi o apărare, fie va trebui să avem un fel de alianță, în afară de NATO. Dar astăzi nu știm de nicio altă alianță. Țările NATO astăzi nu sunt în război. Țările NATO nu se luptă. În țările NATO oamenii sunt încă în viață. Slavă Domnului. Acesta este motivul pentru care am ales NATO, nu armele nucleare. Și Donald Trump m-a auzit. El a spus că aveți un argument corect”, a declarat Zelenski.

Până la 5 decembrie 1994, Ucraina a fost oficial a treia putere nucleară din lume. Datorită poziției strategice a Ucrainei în timpul Războiului Rece, aceasta a moștenit un arsenal nuclear formidabil la dizolvarea Uniunii Sovietice, alături de Rusia, Belarus și Kazahstan.

Arsenalul nuclear al Ucrainei includea aproape 1.700 de focoase nucleare strategice, precum și o flotă de bombardiere și rachete balistice intercontinentale (ICBM) care rivalizau cu majoritatea celorlalte națiuni cu capacitate nucleară la acea vreme.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, deși Ucraina deținea fizic armele și expertiza necesare pentru a le dezvolta și întreține - deși lipsa resurselor ar fi împiedicat-o probabil să facă acest lucru - Moscova a păstrat controlul asupra acestor arme.

 

Mai poate Ucraina dezvolta arme nucleare?

 

În timp ce un grup de reflecție a raportat că Ucraina nu deține „nicio instalație de îmbogățire a uraniului sau instalații de producere a combustibilului pentru centralele nucleare”, unde „concentratul de uraniu ucrainean a fost expediat în Rusia pentru îmbogățire și fabricarea combustibilului” înainte de invazia din 2022, este posibil ca ucrainenii să fi păstrat baza de cunoștințe necesară pentru a-și reporni programele nucleare dacă doresc acest lucru. 

Un înalt oficial ucrainean care nu a fost numit, „specializat în achiziția de arme”, ar fi declarat că Ucraina ar putea construi o bombă nucleară în câteva săptămâni, în timpul unei reuniuni restrânse cu câteva luni înainte.

„Avem materialul, avem cunoștințele. Dacă se dă ordinul, vom avea nevoie doar de câteva săptămâni pentru a avea prima bombă, ar fi declarat oficialul la acea vreme, potrivit ziarului german BILD. Publicația nu a precizat când anume a avut loc „întâlnirea confidențială”.

Potrivit ziarului BILD, același oficial a avertizat la acea vreme că Occidentul ar trebui „să se gândească mai puțin la liniile roșii ale Rusiei și mai mult la liniile noastre roșii”.

Ziarul a precizat că ultima declarație de joi a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform căreia soluția țării sale în ceea ce privește sfârșitul războiului ar fi fie restabilirea statutului său de stat nuclear, fie aderarea la NATO, este un ecou al presupusei afirmații a oficialului cu câteva luni înainte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel