Statele Unite au început să realizeze deficitul critic de sisteme de apărare antirachetă pe fundalul agresiunii ruse în Ucraina, conflict dublat de confruntările din Orientul Mijlociu și a amenințării tot mai mari din partea Chinei, arată Wall Street Journal.
Publicația notează că Statele Unite plănuiau să prezinte unul dintre sistemele sale de apărare antiaeriană Patriot la o expoziție de arme din Dubai săptămâna aceasta.
Pe fondul unei serii de atacuri ale forțelor pro-iraniene asupra bazelor americane din regiunea Orientului Mijlociu, acest sistem a trebuit să fie desfășurat urgent pentru a proteja una dintre bazele americane.
SUA, nevoite să se împartă pe mai multe fronturi
Evenimentul este un semnal de alarmă pentru conducerea SUA, iar politicienii americani încep să realizeze cât de periculos este deficitul de sisteme antiaeriene.
„Sunt îngrijorat de capacitatea noastră de a asigura apărare aeriană în alte zone”, a declarat congresmanul Doug Lamborn, președintele Subcomitetului forțelor strategice ale serviciilor armate a Camerei Reprezentanților.
În ultima perioadă, SUA au dublat numărul de Patriot din Orientul Mijlociu, având dislocate în regiune cel puțin 12 sisteme antiaeriene, spun sursele WSJ.
Desfășurarea Patriot în ultimele două săptămâni reprezintă o inversare a tendinței din ultimii ani.
SUA redistribuiseră echipamentele și personalul militar din Orientul Mijlociu către zonele fierbinți din Pacific pentru a descuraja orice potențială provocare din partea Chinei, dar conflictul din Fâșia Gaza a forțat Statele Unite să transfere în regiune sisteme pentru a-și proteja armata. Cele mai recente redistribuiri amenință să vulnerabilizeze alte regiuni ale lumii (în special în Pacific,) în fața rachetelor de croazieră și balistice, scrie WSJ.
Cum sunt dispersate în lume sistemele Patriot
Elemente ale sistemului Patriot dislocat în Polonia / US Army, flickr
Baterii ale sistemului Patriot ale Armatei SUA sunt staționate în Europa, pe insula Guam din Pacific sau în Hawaii.
O baterie Patriot rămâne în Coreea de Sud, în timp ce alte câteva sunt păstrate pentru instruire, reparații și modernizare în Statele Unite, potrivit Pentagonului și oficialilor din industrie.
Din cauza desfășurărilor în Ucraina și Orientul Mijlociu, mai puțin de jumătate din aceste sisteme rămân disponibile pentru a proteja forțele americane din restul lumii.
În total, Statele Unite au 60 de sisteme Patriot, în timp ce alte 17 țări au cumpărat sau au plasat deja comenzi pentru producția de noi sisteme pentru armatele proprii.
Compania RTX nu dezvăluie ritmul de producție, dar admite că va dura mai mult de doi ani pentru a onora noile comenzi. Experții estimează că compania produce aproximativ 12 sisteme Patriot pe an, la un nivel echivalent cu cel de acum 30 de ani.
Pe lângă sistemele americane Patriot dislocate în Europa, statele europene dețin propriile sisteme Patriot.
Imagini din timpul primelor trageri cu sisteme Patriot de către Armata României. Foto: Video MApN
Spre exemplu, România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea, 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele trei sisteme.
La rândul său, Polonia ar putea statul european din NATO cu cele mai multe sisteme Patriot. Astfel, la acest moment, Polonia are un contract semnat pentru 2 sisteme Patriot, din care unul a ajuns deja, iar cel de-al doilea este de așteptat să fie livrată la sfârșitul acestui an, așa cum relata euractiv. În plus, Varșovia va comanda încă șase baterii de rachete Patriot, arăta Reuters (48 de lansatoare și 644 de rachete PAC 3) pentru 15 miliarde de dolari.
”În cazul în care Polonia va păstra cele 5 baterii Patriot (4 baterii, întrucât Germania a retras în octombrie o baterie staționată la frontiera cu Ucraina - n.r.) pe care le găzduiește în prezent din SUA și Germania”, adăugarea a 48 de lansatoare Patriot are însemna un total de aproximativ 10 baterii, mai multe decât orice alt partener din NATO, cu excepția SUA, potrivit datelor din vară ale army-technology.com.
O baterie Patriot poate include aproximativ șase - opt lansatoare, dar acest lucru poate varia. FIecare armată își ajustează și structurează sistemele în funcție de nevoile lor operaționale.
Fiecare lansator poate transporta mai multe rachete Patriot, în funcție de tipul rachetei utilizate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News