Din porunca Moscovei, Transnistria refuză gazul UE și chiar ajutorul umanitar. Cum se descurcă transnistrenii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria
Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria

De la 1 ianuarie, Rusia a oprit furnizarea de gaze către Moldova și regiunea transnistreană. 

Sute de mii de oameni din Transnistria nu au încălzire, după ce conducerea locală susținută de Kremlin a refuzat ofertele de a-și asigura alternative la gazul rusesc după întreruperea bruscă a aprovizionării la începutul anului, dezvăluie documentele obținute de Politico.

În prezent, Transnistria nu primește gaz nici de la Rusia, nici de la Moldova, iar oficialii guvernului moldovenesc spun că conducerea separatistă a refuzat, de asemenea, să accepte ajutor umanitar, inclusiv generatoare.

Politico arată că, probabil, refuzul nu a fost inițiativa proprie a separatiștilor, ci un ordin de la Moscova.

Publicaţia se referă la corespondenţa dintre Chişinău şi compania controlată de separatişti Tiraspoltransgaz.

Rusia a încetat livrările de gaz, susținând că Moldova are datorii de 680 de milioane de euro pentru facturile de gaz neplătite. Guvernul Republicii Moldova contestă suma și insistă că auditurile independente au stabilit cifra reală la doar aproximativ 8 milioane de euro.

Practic, Gazprom furniza gaze Transnistriei pentru care Tiraspolul nu plătea nimic, iar toate datoriile erau trecute în contul Republicii Moldova. Mai mult, cu gazul rusesc, Transnistria producea electricitate la centrala Cuciurgan, pe care o vindea în Republica Moldova.

Potrivit oficialilor moldoveni, singurul interes al Rusiei este declanșarea unei crize umanitare pe care o poate folosi pentru a afirma că calea pro-UE a Moldovei a adus un dezastru economic.

 

Tirapolul vrea gaz ”stabil”; a refuzat oferta europenilor

 

În timp ce sute de mii de oameni din Transnistria rămân fără încălzire și apă caldă în propriile apartamente, „autoritatea” locală a respins propunerile de aprovizionare cu gaze alternative – nu pe cele din Rusia.

După cum se vede din documentele obţinute de jurnalişti, compania „Moldovagaz” le-a oferit separatiştilor ajutor în „cumpărarea de gaze din platformele europene de gaze” pentru a răspunde nevoilor locale.

Cu toate acestea, Tiraspolul a răspuns că aceasta „înseamnă de fapt o tranziție de la aprovizionarea stabilă de la Gazprom, la achiziții în condiții speculative la prețuri semnificativ mai mari și instabile”.

O sursă din guvernul Republicii Moldova a confirmat autenticitatea acestor documente și a adăugat că Moscova, și nu liderii locali, se află probabil în spatele poziției categorice a separatiștilor.

„Mi se pare extraordinar că, având în vedere gravitatea crizei, cu școlile și grădinițele închise și oamenii înghețați în casele lor, autoritățile de la Tiraspol refuză să accepte ajutorul moldovenesc. În loc să colaboreze cu autoritățile moldovenești pentru a găsi cea mai bună soluție pentru protejarea populației. în această perioadă foarte dificilă, ei preferă să aștepte ajutor rusesc, care poate veni sau nu”, a declarat Aura Sabadus, un coleg senior la think tank-ul Center for European Policy Analysis - CEPA.

Ea a adăugat că conform calculelor companiei moldovenești de gaze, gazul european i-ar costa pe transnistreni este de 20-45 de milioane de euro pentru acest sezon de încălzire.

 

Cum se descurcă transnistrenii

 

Publicația moldovenească Newsmaker, i-a întrebat pe transnistreni cum reușesc să facă față la criza energetică pe care Rusia a generat-o. Iată câteva răspunsuri:

”Deocamdată este cald afară. Ne încălzim cu aer condiționat și cu un tun de căldură timp de câteva ore, apoi le oprim și le pornim din nou. Dacă nu facem așa, se supraîncarcă rețeaua electrică. Dacă va fi frig afară, vom muta părinții într-o anexă unde avem o sobă, dar anexa e foarte mică. Noi ne vom muta la rude în Chișinău”.

În prezent, electricitatea, apa și chiar gazul (în blocurile de locuințe) sunt disponibile fără întreruperi. (...) Dacă vor apărea scurte pene de curent din cauza supraîncărcării rețelei, va fi incomod, dar suportabil. În cazul unor pene prelungite, ne vom muta la Chișinău.” 

”Ne încălzim cu șemineul. Moldova oferă gaz, ar fi timpul să ne mobilizăm și să-l cumpărăm. Era evident că o astfel de situație va apărea mai devreme sau mai târziu, iar guvernul nostru caută vinovați.”

”Mult stres și incertitudine – ce va fi dacă gazul din conductă se va termina în 10-20 de zile? Acum suntem fără căldură, dar cu un radiator electric reușim cumva, deși factura pentru electricitate va fi de zece ori mai mare. Folosim boilerul pentru apă caldă”.

”Învățăm să ne încălzim cu aer condiționat. Deocamdată este cald. Am făcut o plimbare ieri prin oraș și nimeni nu economisește electricitate - ghirlandele sunt aprinse, troleibuzele circulă.”

”Speranța moare ultima. În apartamente nu există încălzire, dar deocamdată este gaz pentru gătit. Ne încălzim cu radiatorul electric și cu aerul condiționat. Totuși, sperăm să nu ajungem acolo. Soluția (din punctul meu de vedere) este achiziționarea de gaze din România prin intermediul Moldovei (chiar dacă e mai scump)”.

”Incertitudine... În fiecare zi numărăm până la ziua a 51-a, așteptând fără să știm ce va aduce ziua a 52-a (când Centrala Cuciurgan rămâne fără cărbune - n.r.)”.

”Folosim radiatorul cu ulei, aer condiționat pentru a ne încălzi și boiler pentru apă caldă. În general, temperatura în apartament este similară cu cea de pe timpul încălzirii centralizate. Totuși, dacă se va opri și electricitatea peste 50 de zile (când se va termina cărbunele de la centrala MGRES), va trebui să plecăm. Fără electricitate va fi cu adevărat insuportabil”.

”Mă uimește optimismul autorităților locale care se laudă că electricitatea va dura 50 de zile. Dar ce va fi în ziua a 51-a? Nimeni nu spune. Aproape fiecare buletin de știri începe cu fraza: „Moldova a provocat criza gazelor în Transnistria...”. Esența este că Rusia spera ca, după oprirea gazului, Europa să sufere. Totuși, Europa s-a adaptat, iar suferința a rămas doar în regiunea transnistreană, care, aparent, iubește Rusia”.

”Gazul a fost oprit pe 1 ianuarie, mai devreme pentru unii, mai târziu pentru alții. În sat, timp de trei zile am tăiat lemne pentru bunicul. Soba nu fusese folosită de 10 ani, de când avem gaz. Din fericire, totul e în regulă, ne putem descurca. Lemnele pentru zile negre fuseseră pregătite cu mult timp în urmă. Plita electrică, ceainicul electric și soba ne ajută să supraviețuim.

În oraș, oamenii folosesc radiatoare electrice, ceainice, plite și multicooker. Deocamdată, curentul este disponibil 24/7. Ce va fi mai târziu, nimeni nu știe. Autoritățile nu au niciun plan sau vreo prognoză. Gazul a fost oprit, iar autoritățile locale au transmis că „nu depinde de noi, trăiți fără încălzire”. Se spune că nici electricitatea nu va mai fi mult timp, maxim până la mijlocul lunii februarie. Nu există alte planuri, acțiuni sau prognoze. Stau și așteaptă ceva.

Toți cei de peste 60 de ani dau vina pe Ucraina și Moldova. Îi înjură pe Maia Sandu, susținând că ea vrea să declanșeze un război”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel