Publicitate
Pe 31 decembrie 2020, Departamentul Apărării al SUA a publicat un comunicat oficial prin care confirmă întoarcerea portavionului USS Nimitz în Statele Unite. Secretarul interimar al apărării, Chris Miller, a ordonat ca nava să se întoarcă direct acasă.
Cu USS Nimitz îndreptându-se spre casă și fără un alt portavion în Golful Persic, media americană consideră că la nivelul Departamentului Apărării există opinii diferite cu privire la cât de serioasă este amenințarea venită din partea Iranului.
Potrivit Navy Times, oficiali militari americani au informat sub protecția anonimatului că serviciile secrete americane apreciază că Iranul ar putea să planifice atacarea unor facilități americane sau aliate din Irak sau din altă parte din Orientul Mijlociu.
Președintele Trump a recunoscut că SUA sunt conștiente de potențialele planuri ale Iranului de a ataca, mai ales în condițiile în care pe 3 ianuarie 2021 se împlinește un an de la atacul aerian american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani. Cu toate acestea, Trump a sprijinit încetarea misiunii portavionului și compensarea lipsei acestuia cu alte acțiuni de descurajare în zonă.
În aceste condiții, pe 30 decembrie, SUA au răspuns acestor amenințări prin trimiterea a două bombardiere B-52, care au zburat din SUA direct în Golful Persic, în semn de afișare a forței și descurajare.
Anterior, pe 26 decembrie, cel puțin șase aeronave Boeing KC-135R Stratotanker au fost identificate în spațiul aerian din zona Golfului Persic și a fost înregistrată apariția unei aeronave de cercetare și bruiaj electronic EC-130H Compass Call recunoscută pentru faptul că anunță începerea atacurilor aeriene americane.
Acțiunile aeriene de descurajare survin constituirii unei grupări navale americane, pe 22 decembrie, care include submarinul nuclear american "USS Georgia", crucişătoarele "USS Port Royal" şi "USS Philippine Sea" și care patrulează în zona coastelor iraniene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News