Portavionul spaniol Juan Carlos I și aeronavele Harrier vor patrula în Marea Mediterană. Misiunea va dura peste două luni

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Portavionul spaniol Juan Carols I. Foto: Info Defensa
Portavionul spaniol Juan Carols I. Foto: Info Defensa

În primul trimestru al acestui an, Marina spaniolă va desfășura în Marea Mediterană Grupul Amfibiu Aeronaval ”Dédalo 23”, condus de nava amiral, LHD ”Juan Carlos I”. 

Desfășurarea, care va dura mai mult de două luni, are ca scop îmbunătățirea pregătirii și demonstrează, „angajamentul ferm al Spaniei față de politica de descurajare și apărare a NATO”, potrivit Forțelor Navale spaniole citate de publicația Info Defensa.

Grupul a plecat în misiune de la baza navală Rota, luni după-amiază. „Această desfășurare va servi și la pregătirea pentru certificare în vederea încorporării în 2024 a grupului în Inițiativa de Pregătire a Alianței nord-atlantice (NRI – NATO Readiness Initiative) și la consolidarea imaginii Forțelor Armate în context internațional”, au adăugat Forțele Navale spaniole.

La comanda forței a fost numit contraamiralul Gonzalo Villar Rodríguez, care din august 2022 deține funcția de Comandant al Grupului Amfibiu și de Proiecție al Flotei spaniole. Din grupul de luptă fac parte portavionul Juan Carlos I, unitatea aeriană de la bord, formată din avioane AV-8B+ și elicoptere, un batalion de desant și o fregată. Ulterior, sunt de așteptat să se alăture grupului navele amfibii ”Galicia” și ”Castilla”, nava de aprovizionare de luptă ”Cantabria”, submarinul ”Tramontana” și un detașament de elicoptere al Forțelor Terestre spaniole. Navele amfibii au plecat pe mare odată cu portavionul ”Juan Carlos I”.

 

Misiune în largul coastelor Italiei, Franței și Egiptului

 

Desfășurarea va include activități în largul coastelor Italiei și Franței în prima sa fază, Egiptului în a doua, pentru a reveni pe coastele italiene în fazele trei și patru, înainte de a încheia această importantă desfășurare la sfârșitul lunii martie.

Pe perioada dislocării, Grupul de Luptă va interacționa cu alte grupuri și unități NATO, ceea ce va multiplica posibilitățile de pregătire a echipajelor și a Statului Major al Grupului. De asemenea, va fi demonstrată capacitatea Marinei spaniole de a conduce și proiecta o forță expediționară în și dinspre mare și, după caz, de a integra alte unități (din alte state – nota autorului) într-un Grup de Luptă al unei țări NATO sub comandă națională.

 

A treia desfășurare în mai puțin de un an

 

Este a treia oară din luna mai, când Grupul Amfibiu și de Proiecție al Flotei și nava amiral a acesteia, ”Juan Carlos I”, efectuează o astfel de desfășurare. În mai și iunie 2022, s-au executat activități aeronavale cu NATO și portavioanele ”Harry Truman” din Statele Unite, ”Cavour” din Italia și ”Charles de Gaulle” din Franța.

Ulterior, în septembrie și octombrie, Turcia a participat la exercițiul NATO, ”Marine Dynamic”/”Mavi-Balina-22”, care a servit la certificarea comandantului Grupului Amfibie și de Proiecție al Flotei (spaniole – nota autorului) în calitate de comandant, în cursul anului 2023, al Forței Amfibie de Răspuns a NATO, potrivit pubicației Info Defensa.

Portavionul spaniol ”Juan Carlos I” poate lua la bord până la 31 de avioane de luptă cu decolare verticală,  AV-8B Harrier.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel