"Vara viitoare, Amiral Kuznețov va fi ancorat din nou și va fi apoi programat pentru încercări pe mare, în 2022", a declarat sursa fără a preciza progresul reparațiilor efectuate la bordul portavionului după incendiul de anul trecut.
Incendiul din decembrie 2019 de la bordul portavionului amiralul Kuznețov a izbucnit în timpul unor lucrări de reparații efectuate la șantierul naval din Murmansk, transmite TASS.
După cum au raportat de autorități, incendiul ar fi fost declanșat din cauza încălcării regulilor de siguranță în timpul lucrărilor. Focul a ucis două persoane și a rănit alte 14.
O sursă din șantierul naval a declarat, în ianuarie, că incendiul de la bordul singurului portavion al Rusiei, Amiral Kuznețov, a deteriorat cabluri de alimentare electrică.
Portavionul Amiral Kuznețov
Nava de război a intrat în serviciu în 1990. Are un deplasament de 58.000 de tone și o lungime de 304,5 metri. Portavionul are o propulsie de 200.000 cai putere și dezvoltă o viteză de până la 30 de noduri. Poate transporta 24-26 de avioane de vânătoare și 12 elicoptere. Este înarmat cu sisteme anti-navă și cu rachete de apărare aeriană.
Are un echipaj format din 1.300 de marinari, în timp ce personalul grupului aerian numără 660 de oameni.
Comentariul autorului: În cadrul procesului de reparații și modernizare, specialiștii Centrului de reparații Zvezdochka vor înlocui complexul de rachete Granit de pe portavionul Amiral Kuznetsov cu noul complex Kalibr-NK. Datorită acestui fapt, portavionul va putea să întrebuințeze rachete de croazieră Kalibr și Onyks, precum și noile rachete hipersonice Zircon.
Gruparea de aviație de pe portavion va continua să fie una mixtă și va include avioane de vânătoare și elicoptere. Pe portavion pot fi ambarcate până la 30 de avioane de vânătoare MiG-29K/KUB și Su-33, precum și elicoptere de atac Ka-52K și antisubmarin Ka-27 și Ka-29.
Ultima misiune îndeplinită de portavionul Amiral Kuznetsov pe mare a fost în perioada noiembrie-decembrie 2016, în Marea Mediterană, în cadrul operației Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse în Siria. În timpul acesteia, piloții aviației ambarcate au efectuat 420 de zboruri de luptă de la bordul portavionului, din care 117 pe timp de noapte. Avioanele de vânătoare și elicopterele portavionului au distrus peste 1.000 de obiective ale teroriștilor de pe teritoriul sirian.
În ceea ce privește repararea portavionului, trebuie spus faptul că aceasta a implicat două incidente majore. Este vorba despre scufundarea docului plutitor PD-50 la care se afla nava și un incendiu într-un compartiment energetic al portavionului.
Citește și: Unicul portavion al Rusiei, bătrânul Amiral Kuznețov, o epavă uitată la cheu în portul Murmansk
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News