Publicitate
Taiwanul și-a trimis navele de război pentru a monitoriza mișcările unui portavion militar chinez, care alături de alte grupul său de luptă, patrulează nestingherit prin Pacific. Japonia a fost prima putere maritimă sud asiatică care a detectat mișcările protavionului Liaoning, care se îndrepta spre vestul Pacificului.
Flota, condusă de primul portavion construit în China, Liaoning, a fost văzută trecând prin strâmtoarea Miyako lângă Okinawa și apoi întorcându-se spre sud, a precizat Ministerul Apărării japonez. Deși locația sau poziția exactă a grupului nu erau cunoscute, marina taiwaneză a trimis imediat nave militare din portul de nord-est al Suao pentru a monitoriza situația. Strâmtoarea Miyako se află la aproximativ 330 km (205 mile), la est de vârful cel mai nordic al Taiwanului.
Confrom declarațiilor unui oficial militar din Taiwan au fost efectuate recunoașterea și monitorizarea spațiului aerian maritim și aerian în jurul Taiwanului. Pentru publicul din Taiwan a fost extrem de neplăcut să afle că, în acest moment nu mai există niciun portavion al SUA care să fie capabil să apere insula rebelă Taiwan.
Armata chineză și-a sporit prezența în jurul Taiwanului
Pe măsură ce tensiunile continuă să existe și să fiarbă la foc mic, între Beijing și Taipei, Armata de Eliberare a Poporului (PLA) și-a sporit prezența în jurul insulei autonome, pe care China continentală o consideră ca parte a teritoriului. Joi, un bombardier H-6, un avion de luptă J-11 și un avion de recunoaștere KJ-500 a forțelor aeriene chineze au survolat sud-vestul Taiwanului, continuând spre Pacificul de Vest unde au urmărit un avion american de recunoaștere RC-135U.
Portavionul chinez Liaoning a fost escortat sâmbătă de două distrugătoare de rachete ghidate de tip 052D - Xining și Guiyang - două fregate cu rachete ghidate de tip 054A - Zaozhuang și Rizhao - și o navă de sprijin de luptă de tip 901, Hulunhu.
Pentru a înțelege gravitatea provocării, portavionul Liaoning este în prezent singurul portavion, alături de grupul său de luptă, care este activ în Pacificul de vest, după ce pandemia Covid-19 a lovit marina SUA și a lăsat un vid militar nemaiîntâlnit în regiune.
Foto: Portavionul chinez Liaoning, sursă foto: Ministerul Apărării chinez
Așa cum se știe portavionul american USS Theodore Roosevelt fusese trimis în misiune de descurajare în regiune, dar a fost forțat să acosteze de urgența în Guam, după ce sute de membri ai echipajului au contractat covid-19. Căpitanul Crozier,nefericit îmbolnăvit și el pe vas, a scris o scrisoare superiorilor săi, document care a ajuns în presa din SUA, prin care cerea ajutor. Fraza care a dus la concedierea lui și imediata debarcare a fost: nefiind război nimeni nu are nevoie să moară, referindu-se la pericolul pe care îl presupune lentoarea cu care, aparent Washington reacționase la semnalul lui de alarmă.
Mai mult, Washinton se afla în negocieri delicate cu guvernatoare din Guam, care nefiind stat federal ci doar teritoriu al federației americane, nu avea autoritatea de a acepta transferul la țărm a 5000 de militari. Celebră rămâne reacția șefului său, care l-a numit pe Crozier naiv sau prost, mai mult, discursul său care s-a dorit unul de pace, având efecte contrar celor scontat. Șeful său, a fos și el concediat după ce a încercat să își impună autoritatea în fața unei cvasi revolte a marinarilor.
Și portabionul USS Ronald Regan e ”blocat”. Niciun grup de luptă american nu se mai e activ în Pacificul de Vest
Pentru ca șocul să fie și mai serios, un al doilea portavion american, USS Ronald Reagan, este în prezent staționat la Yokosuka, Japonia, după ce membrii echipajului său au fost, și ei, testați pozitiv cu Covid-19. Practic niciun grup de luptă american nu se mai află active în apele Pacificului de Vest.
În timp ce marina militară a Chinei nu a emis niciun raport despre personalul său infectat, în februarie, ofițerii de pe portavionul Shandong au respins zvonurile că echipajul său ar fi fost infectat, spunând că nava desfășura exerciții de antrenament așa cum era planificat.
Ultima vizită a portavionului Liaoning în Pacificul de Vest a fost în iunie 2019, când a fost susținută și de alte cinci nave. În timpul călătoriei, s-a apropiat de Guam, o bază strategică pentru forțele aeriene și navale americane din regiune și a navigat prin Strâmtoarea Taiwanului la întoarcerea acasă. Pentru a nu lăsa totuși garda jos, Ministerul Apărării din Taiwan a anuțat că, sâmbătă seara, USS Barry-DDG 52, un distrugător american purtător de rachete ghidate electronic din clasa Arleigh-Burke, a navigat prin strâmtoarea Taiwan.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News