Potrivit informațiilor făcute publice abia în ultimele ore, accidentul a avut loc pe 12 februarie în jurul orei locale 23:46. Oficialii Marinei americane au dat asigurări că impactul nu a pus în pericol portavionul, “deoarece nu există rapoarte de inundații sau avarii.”
În plus, în comunicat se precizează că sistemele de propulsie au rămas neafectate, „într-o stare sigură și stabilă”.
În perioada următoare, incidentul va fi investigat în detaliu și mai multe informații vor fi publicate pe măsură ce vor deveni disponibile, mai informează site-ul flotei.
Prezența portavionului în zona Port Said indică faptul că, cel mai probabil, acesta revenea în Marea Roșie pentru continuarea misiunii alături de navele rămase acolo, iar în Souda a făcut doar o escală de realimentare.
Prin urmare, în funcție de gravitatea avariilor, USS Harry S. Truman va tranzita Canalul Suez spre Marea Roșie, sau se va întoarce în Souda pentru reparații.
Besiktas-M este o navă de transport de marfă lungă de 188 de metri, care navighează sub pavilionul Panama.
Nava a fost construită de producătorul naval japonez Oshima Shipbuilding, iar în prezent este deținută de compania turcă Black Hawk Shipping și operată de Synergy Ship Management, cu sediul tot în Turcia, conform datelor furnizate de societatea de clasificare ClassNK.
Nici despre această navă nu au fost raportate detalii după ciocnire.
Portavionul USS Harry S. Truman
USS Harry S. Truman este al optulea portavion din clasa Nimitz al Marinei SUA și poartă numele celui de-al 33-lea președinte al Statelor Unite, Harry S. Truman. Este bazat permanent la Naval Station Norfolk, Virginia.
Portavionul lung de 333 de metri, una dintre cele mai mari nave din lume, a vizitat recent Grecia împreună cu aripa sa aeriană îmbarcată și cu distrugătorul purtător de rachete USS Jason Dunham (DDG 109) care face parte din gruparea de atac a portavionului.
După ce a intrat în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) în decembrie anul trecut, grupul de atac al portavionului a sprijinit mai multe lovituri de autoapărare împotriva țintelor din zonele din Yemen, îndeplinind misiuni timp de 50 de zile în Marea Roșie
Săptămâna trecută, pe 6 februarie, portavionul a acostat în golful Souda, Grecia, pentru prima escală după cele 50 de zile petrecute în Marea Roșie.
Distrugătorul USS Jason Dunham (DDG-109) a însoțit pe portavionul până în golful Souda, potrivit unei postări pe rețelele de socializare a Forțelor Flotei SUA, dar nu a făcut escală în port. Celelalte două nave de luptă din gruparea portavionului, distrugătorul USS Stout (DDG-55) și crucișătorul USS Gettysburg (CG-64) au rămas în Marea Roșie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News