Polonia vrea să se asigure că nu va mai fi invadată vreodată. „Scutul Estului” ar putea fi cofinanțat și de fonduri europene

Darius Muresan |
Data publicării:
Trupele americane efectuează un exercițiu combinat pentru consolidarea grupului de luptă al NATO din Polonia. Sursa Foto: Army.mil
Trupele americane efectuează un exercițiu combinat pentru consolidarea grupului de luptă al NATO din Polonia. Sursa Foto: Army.mil

Premierul polonez Donald Tusk a declarat luni că planul „Scutul Estului”, care urmărește consolidarea militară a granițelor estice ale Poloniei, este realizat în colaborare cu țările baltice și Finlanda.

El a subliniat că va solicita fonduri europene pentru implementarea acestui proiect, potrivit agenției Agerpres și EFE.

Vorbind de la poligonul militar din Orzysz, situat la aproximativ 60 de kilometri de exclava rusă Kaliningrad, Tusk a menționat că inițiativa poloneză beneficiază de sprijinul britanicilor și că americanii sunt, de asemenea, pregătiți să se alăture. Scopul acestui plan este de a asigura protecția țării împotriva potențialelor amenințări din partea Rusiei și Belarusului.

Planul include desfășurarea de exerciții militare și construirea unor facilități militare precum baze, buncăre, tuneluri, bariere și depozite pentru echipamente pre-poziționate, dar și sisteme de drone. Tusk a subliniat că toate acestea trebuie privite ca o investiție în securitate și pace, nu doar ca o măsură militară.

Guvernul polonez a anunțat că lucrările vor începe imediat, cu scopul ca întregul proiect să fie operațional până în 2028. O parte semnificativă a infrastructurii va fi construită de companii civile și finanțată atât din fonduri europene, cât și din bugetul național al Poloniei.

În poligonul de la Orzysz vor fi amplasate și depozite militare care vor face parte din sistemul logistic al „Scutului Estului”. Pe lângă baze și cazărmi, proiectul va include o rețea de tuneluri de-a lungul granițelor cu Belarus și exclava Kaliningrad.

Tusk a prezentat pentru prima dată acest plan pe 18 mai, în cadrul evenimentelor de comemorare a 80 de ani de la bătălia de la Monte Cassino. „Scutul Estului” face parte din cele patru direcții fundamentale ale strategiei naționale de securitate a Poloniei: participarea la alianțele internaționale, securitatea internă și combaterea spionajului, protecția spațiului aerian și întărirea frontierelor de est.

4o

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel