Va fi Polonia cea mai mare putere militară a Europei? De la F-35 și FA-50 până la tancuri K2 și Abrams, lista impresionantă cu armele achiziționate de Polonia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Artilerie Polonia / Dynamic Front 23, NATO
Artilerie Polonia / Dynamic Front 23, NATO

La începutul acestui an, adjunctul ministrului polonez al Apărării a dezvăluit că Ministerul intenționează să semneze peste 150 de contracte pentru achiziționarea de arme și echipamente militare.

Însă până la noi contracte, Polonia are de primit un arsenal imens: de la noi avioane de luptă, elicoptere de atac, drone, mai multe lansatoare de rachete, obuziere, vehicule blindate și cantități mari de tancuri.

De la 15,3 miliarde de dolari pe care i-au cheltuit pentru apărare în 2022, polonezii au ajuns la 35 de miliarde în acest an. Și nu se opresc.

Invazia Ucrainei de către forțele ruse din 24 februarie 2022 a schimbat radical situația securitară, iar Varșovia a înțeles asta imediat.

Așa-numitele dividende al păcii (redirecționarea fondurilor dinspre sectorul apărării către alte cheltuieli) au dus astfel la reducerea semnificativă a investițiilor în armată. Până acum câțiva ani,o bună part a membrilor NATO nu depășea pragul convenit de 2% din PIB cheltuiți pentru apărare.

Doi ani și jumătate mai târziu, situația practic s-a schimbat: în 2024, doar opt membri NATO alocă mai puțin decât cele prevăzute 2% din PIB.

 

Varșovia nu lasă ca istoria să se repete

Foto: Militar polonez și transportoare blindate Rosomak - Sursa: X/Comandamentul general (Dowództwo Generalne))

Experiențele istorice proaste cu URSS (iar România înțelege cât de greu e cu rușii), combinate cu atacul rusesc asupra țării vecine, au fost suficiente pentru ca Varșovia să-și întărească apărarea.

În 2024, Varșovia alocă 4,12% din PIB sectorului apărării, mult mai mult decât cei 3,43 la sută cheltuiți de micuța Estonie sau de cei 3,38% pe care îi cheltuiește SUA.

Desigur, din cauza dimensiunii economiei, americanii sunt campioni în termeni absoluți, cu 824,3 miliarde de dolari, în timp ce Polonia a dat aproximativ 35 de miliarde de dolari pentru apărare.

E de reținut că polonezii au dat anul trecut ceva mai mult de 31 de miliarde de dolari pentru armată, iar în 2022 „doar” 15,3 miliarde de dolari, ceea ce spune de fapt totul despre motivația pe care Putin le-a dat-o cu războiul din Ucraina.

Dar asta nu e tot. Anul viitor, Polonia va aloca pentru achiziții de echipamente militare și cheltuieli de personal un procent uriaș, mai exact 4,7% din PIB.

 

 

Polonezii s-au îndreptat către aliații lor americani

  • Abrams M1. Forțele Terestre vor avea: 250 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3 produse de  General Dynamics, achiziționate după izbucnirea războiului din Ucraina pentru 4,75 miliarde de dolari. Varșovia cumpărase deja 116 tancuri M1A1 Abrams, care vor fi livrate modernizate, pentru care se vor plăti 1,4 miliarde de dolari.

  • F-35. Cel mai faimos contract cu americanii a fost de fapt încheiat de Varșovia chiar înainte de începerea războiului din Ucraina: achiziția a 32 de avioane de luptă F-35A de la Lockheed Martin. ”Husarii” F-35 polonezi vor costa 4,6 miliarde de dolari și vor fi livrați între 2026-2030.

F-35 Polonia

  • AH-64E Apache. Dar și acest contract pălește, când ne uităm la înțelegerea încheiată în august 2024, când au fost comandate de la Boeing până la 96 de elicoptere de atac AH-64E Apache, împreună cu mii de rachete (1.844 de rachete AGM-114R2 Hellfire, 460 de rachete aer-sol AGM-179A și 508 de rachete Stinger 92K Block I). Totul va costa cel puțin 10 miliarde de dolari, potrivit Defensenews.

  • HIMARS. S-a convenit  că vor fi achiziționate 486 de lansatoare de rachete HIMARS, produs de o companie a Lockheed Martin, la un preț aproximativ de 10 miliarde de dolari. În urmă cu doar trei săptămâni au început discuții mai concrete pentru prima tranșă, care va fi de exact la 100 de unități, arată Reuters. Polonia a mai cumpărat 20 de lansatoare HIMARS încă din 2019 pentru 414 milioane de dolari.

HIMARS  / Forțele Armate poloneze

  • Patriot. Mai amintim achiziția sistemului antiaerian Patriot PAC-3 produs de Raytheon și Lockheed Martin, care a fost comandat 16 lansatoare Patriot în 2018 pentru 4,75 miliarde de dolari. Mai recent, în 2023, SUA au aprobat vânzarea către Polonia a 48 de lansatoare noi pentru Patriot plus 644 de rachete PAC-3, împreună cu senzori și alte echipamentele aferente. Patriot ca acoperi Întreaga afacere a fost evaluată la 15 miliarde de dolari, dar cele 48 de lansatoare vor fi produse în Polonia. Patriot face parte din a programului „Wisla”, destinat apărării antiaeriene de rază medie-lungă, care este integrat cu noul radar LTAMDS și sistemul de comandă și control IBCS. Aeronavele F-35 vor fi, de asemenea, conectate la IBCS.

  • F-16. De asemenea, Polonia deține în prezent 48 de avioane F-16C/D Block 52+ și intenționează să modernizeze aceste avioane la standardul F-16 Viper, printr-un contract de 7,3 miliarde USD aprobat recent de SUA.

 

Achizițiile militare poloneze de la o țară pivot: Coreea de Sud

Foto: K2 și K9

În 2022, s-a convenit ca Polonia să cumpere un munte de arme din Coreea de Sud: lansatoare de rachete mobile K239 Chunmoo (similare cu Himars), obuziere autopropulsate, tancuri și avioane de luptă, iar banca sud-coreeană Kexim a estimat ulterior valoarea tuturor contractelor de până la 23 de miliarde de dolari.

  • Tancuri K2. Polonia vrea să cumpere în total 1.000 de tancuri K2 produse de Hyunday Rotem. Până acum, au fost contractate primele 189, care sunt fabricate în Coreea de Sud la un preț de 3,24 miliarde de dolari. Primele tancuri au sosit deja la câteva luni după încheierea contractului,  fiind livrate 71 de tancuri. Restul de 820 de tancuri, ideea inițială a autorităților poloneze a fost că toate ar fi produs sub licență în Polonia (K2PL), dar se pare că, totuși, alte câteva sute vor fi produse în Coreea de Sud înainte ca fabrica din Polonia să fie înființată. Andrej Duda a declarat recent că, până la sfârșitul lui 2024, se va semna un contract pentru o nouă tranșă de tancuri.

Tancuri K2 Black Panther pentru Polonia, October 19, 2022, Changwon, Coreea de Sud. Sursa foto: Korea Defense Blog

  • Obuziere K9. Nu s-au făcut economii la obuzierele autopropulsate K9 Thunder produse de Hanwha Aerospace, din care urmează să fie procurate un total de 672. Primul contract pentru 212 de unități  a fost semnat în vara anului 2022 la o valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, iar 120 dintre ele au fost deja livrate. Ulterior, s-a semnat un nou contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru 152 de obuziere K9, dintre care 146 vor fi în varianta K9PL, adaptat cerințelor poloneze.

  • Lansatoare K239 Chunmoo. Au fost semnate și 288 de lansatoare de rachete mobile K239 Chunmoo. Primele 218 unități au fost comandate încă din noiembrie 2022 la un preț de 3,55 miliarde de dolari, în timp ce un contract pentru alte 72 în valoare de 1,6 miliarde de dolari a fost încheiat în aprilie anul acesta. Conform celor mai recente date, cel puțin 54 de sisteme au fost deja livrate în Polonia.

  • Avioane KAI FA-50. Polonia a comandat un total de 48 de avioane de ușoare de luptă KAI FA 50 Golden Eagles, 12 sosind deja anul trecut. Primele 12 avioane sunt în varianta Bloc 10 și costă 705 milioane de dolari. Restul de 36 vor fi în varianta FA-50PL Block 20 și vor costa 2,3 miliarde de dolari și vor fi livrate între 2025 și 2028. În cele din urmă, primele avioane se vor ridica la acest standard, care include utilizarea rachetelor americane Sidewinder și AIM-120 AMRAAM.

Foto: FA-50

 

Lucrurile nu se opresc aici

 

sistem de rachete deartilerie WR-40 Langusta / Armata Poloniei

  • De asemenea, industria poloneză de apărare ar trebui să înceapă să producă rachete antiaeriene CAMM-ER, ca parte dintr-un acord major semnat cu MBDA. Consorțiul polonez PGZ-NAREW ar urma să producă peste 1.000 de rachete de apărare aeriană CAMM-ER și peste 100 de lansatoare pentru programul NAREW din Polonia,  destinat apărării antiaeriene de rază scurtă și medie. Acordul include transferul de tehnologii cheie către Polonia.

  • Polonia a comandat și două avioane Saab 340 AEW second-hand, cruciale pentru monitorizarea câmpului de luptă și conectarea în rețea a avioanelor de luptă - sunt cumpărate din Emirate.

  • De asemenea, s-au făcut și achiziții din Turcia, de la care au fost comandate extrem de popularele drone Bayraktar TB2 în 2021 - s-au plătit 270 de milioane de dolari pentru 24 de bucăți , iar toate dronele au fost livrate până la jumătatea acestui an.

  • Polonia deține în prezent aproximativ 247 de tancuri Leopard în diferite versiuni, majoritatea fiind modele Leopard 2A4 și 2A5. Recent, Polonia a modernizat o parte dintre acestea la standardul Leopard 2PL, o versiune îmbunătățită cu blindaj și sisteme electronice moderne

Obuziere autopropulsate poloneze Krab. Foto: PGZ

Armata poloneză numără în prezent aproximativ 200.000 de militari, dintre care 148.000 sunt profesioniști. Autoritățile de la Varșovia planifică o extindere semnificativă, cu obiectivul de a ajunge la 300.000 de soldați în viitorul apropiat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel