Polonia va construi un "scut estic" pentru a monitoriza și consolida apărarea de-a lungul frontierelor cu Rusia și Belarus

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Ministerul polonez al Apărării a dezvăluit pe 27 mai detaliile unui plan numit "Scutul de Est" pentru a consolida apărarea și supravegherea de-a lungul întregii frontiere estice a țării, lungă de 700 km, cu Rusia și Belarus, relatează Reuters. Astfel, în aceste zile suntem martori la cea mai mare operațiune de consolidare a frontierei estice a Poloniei, flancul estic al NATO, din 1945 încoace.

Planul în valoare de 2,55 miliarde de dolari include construirea de fortificații, hub-uri și sisteme de telecomunicații în coordonare cu alți aliați NATO de la granița estică a blocului - Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania - pentru a spori supravegherea prin drone și apărarea militară terestră.

,,Scopul scutului este de a proteja teritoriul Poloniei, de a împiedica mobilitatea trupelor inamicului nostru, facilitând în același timp o astfel de mobilitate pentru trupele noastre și protejând populația civilă", a declarat ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, în cadrul unei conferințe de presă.

Este de așteptat ca guvernul polonez să înceapă să aloce fonduri pentru acest plan în primul trimestru al anului 2025, iar întreg ansamblul de lucrări va fi finalizat până în 2028. Polonia speră să atragă fonduri de la UE pentru unele proiecte.

"Acesta este un sistem cuprinzător de apărare și descurajare. Acesta combină sistemele de acces, dar vom achiziționa și implementa și sisteme moderne antidronă și sisteme de culegere de informații", a adăugat Kosiniak-Kamysh.

"Aceasta este cea mai mare operațiune de consolidare a frontierei estice a Poloniei, a flancului estic al NATO, din 1945 încoace", a mai spus el.

După ce Belarus a deschis agenții de turism în Orientul Mijlociu și a început să ofere o nouă rută neoficială către Europa, Reuters relatează că, începând din 2021, un număr mare de migranți ilegali care încercau să ajungă în UE au început să sosească la granița dintre Polonia și Belarus.

Ca răspuns, fostul guvern polonez a construit un gard la granița dintre Polonia și Belarus, cu o lungime de peste 180 km și o înălțime de 5,5 metri, pentru a se proteja împotriva migrației ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere și senzori care monitorizează frontiera.

În încercarea de a face față unei probleme similare, guvernele statelor baltice au închis toate punctele de trecere a frontierei terestre cu Rusia.

Între timp, președintele estonian Alar Karis, care a discutat cu omologul său finlandez Alexander Stubb la Tallinn la 27 mai, a declarat că este probabil ca atacurile hibride rusești să continue, dar că ambele țări sunt pregătite pentru astfel de evenimente.

,,Dar acest lucru nu înseamnă că urmărim totul și lăsăm să se întâmple orice. Aș dori să vă reamintesc că granița dintre Estonia și Finlanda cu Rusia este, de asemenea, granița externă a Uniunii Europene și putem sublinia acest lucru atunci când trebuie să cerem ajutorul UE pentru a consolida granița", a declarat Karis, citat de către presa estoniană ERR.ee.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel