Polonia spune că este „de datoria” sa să doboare rachetele rusești care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei şi îi ameninţă teritoriul

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.

Varșovia are „datoria constituțională” de a doborî rachete rusești care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei, dar care sunt pe cale să lovească teritoriul polonez, a declarat ministrul de externe al Poloniei pentru Financial Times într-un interviu publicat luni. Remarcile șefului diplomației poloneze vin la o săptămână după ce spațiul aerian al țării sale a fost încălcat de ceea ce armata a declarat a fi probabil o dronă, după ce Rusia a bombardat masiv Ucraina.

În ciuda unei săptămâni de căutări la sol, presupusa dronă nu a fost găsită. În timpul unui nou val de atacuri aeriene ruse de luni, Polonia și-a trimis avioanele de vânătoare la granița cu Ucraina pentru a-și proteja spațiul aerian.

„Apartenența la NATO nu prevalează asupra responsabilității fiecărei țări de a-și proteja propriul spațiu aerian - este datoria noastră constituțională”, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski într-un interviu pentru FT.

Personal, sunt de părere că, atunci când rachetele ostile sunt pe cale să intre în spațiul nostru aerian, ar fi legitimă autoapărarea (de a le lovi), deoarece odată ce trec în spațiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva este semnificativ”, a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat săptămâna trecută națiunile europene să ajute la doborârea dronelor și rachetelor deasupra Ucrainei.

În martie, Polonia a raportat o încălcare a spațiului său aerian de către o rachetă de croazieră rusească, cerând explicații Moscovei.

Un incident similar a avut loc în decembrie 2023, când o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian polonez timp de câteva minute înainte de a reveni în Ucraina.

În noiembrie 2022, două persoane au fost ucise când o rachetă ucraineană de apărare aeriană a căzut în satul polonez Przewodow, aproape de granița ucraineană.

Înainte ca racheta să fie identificată ca fiind ucraineană, au existat temeri că NATO va fi atrasă într-o escaladare a conflictului cu Rusia în cazul declanșării dispozițiilor sale de apărare colectivă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel