Polonia și Germania strâng rândurile în fața pericolului rusesc și vor avea un Plan de Acțiune Comun în materie de securitate

Cătălin Costea |
Data publicării:
Harta Europei / pexels, aliaksei lepik
Harta Europei / pexels, aliaksei lepik

Umăr la umăr pentru apărarea normelor de drept internațional, Polonia și Germania dau un prim exemplu de cooperare multidimensională cu accent pe securitatea europeană.

Polonia și Germania au stabilit în cursul acestei luni semnarea unui Plan de Acțiune Comun pentru intensificarea cooperării dintre cele două state.

Documentul, care conține 33 de pagini, abordează în detaliu toate domeniile de cooperare - de la asumarea problemelor istorice și tratarea în detaliu a aspectelor sociale actuale, până la domeniul securității.

În cadrul problematicii legate de apărare, atrage atenția capitolul intitulat “Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, care poate fi considerat un model de poziționare obiectivă, decentă și fermă a unor state europene față de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Cele două state recunosc că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o agresiune neprovocată care a transformat fundamental relațiile lor cu Moscova, fiind în același timp considerat unul dintre cele mai mari teste ale generației actuale.

Prin urmare, Polonia și Germania vor rămâne angajate să mențină, aplice și impună cu rigurozitate sancțiunile împotriva Rusiei, și intenționează să pregătească în comun propuneri pentru noi măsuri restrictive atâta timp cât Rusia nu încetează agresiunea împotriva Ucrainei.

Guvernele celor două state sunt hotărâte să folosească veniturile generate de activele suverane rusești imobilizate, pentru a continua să sprijine Ucraina în toate planurile, confirmând că activele suverane ale Rusiei aflate în jurisdicțiile lor vor rămâne imobilizate până când Rusia va pune capăt agresiunii și va plăti pentru daunele pe care le-a cauzat Ucrainei.

“Având în vedere eforturile Rusiei de a distruge economia ucraineană și nesocotirea persistentă a obligațiilor sale legale internaționale, hotărârea noastră de a asigura responsabilitatea deplină este neclintită”, se consemnează în document, precizându-se că Rusia și conducerea acesteia trebuie să fie considerate pe deplin răspunzătoare pentru purtarea unui război de agresiune împotriva Ucrainei și a altor crime grave conform dreptului internațional.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este considerat o încălcare vădită a Cartei Națiunilor Unite, fapt pentru care cele două guverne s-au angajat să înființeze un tribunal pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei, care s-ar bucura de cel mai larg sprijin și legitimitate transregionale.

Cele două state sprijină Ucraina în obținerea despăgubirilor pentru daune, pierderi sau prejudicii cauzate de fapte ilegale internaționale ale Federației Ruse în și împotriva Ucrainei.

În același timp, Polonia și Germania vor urmări să dezvolte în comun soluții pentru a sprijini diaspora rusă pro-democratică și antirăzboi, apărătorii drepturilor omului și jurnaliştii independenţi.

Măsurile care urmează să fie implementate se vor adresa unui set divers de actori, ținând cont de diversitatea societății ruse. Aceasta va include măsuri restrictive împotriva celor responsabili de încălcări sau abuzuri grave ale drepturilor omului, reprimarea societății civile și opoziției democratice sau subminarea democrației și a statului de drept în Rusia.

De asemenea, statele vor acționa pentru a contracara dezinformarea și interferența străină a Rusiei, observând că, în prezent, campaniile și amenințările hibride ale Rusiei sunt caracterizate de negare, flexibilitate și versatilitate. Sabotajul, actele de violență, interferențele cibernetice și electronice, dezinformarea, manipularea informațiilor, precum și atacuri împotriva infrastructurii critice sunt componente deosebit de importante ale unei ample campanii hibride a Rusiei împotriva NATO, UE și statelor membre ale acestora.

În consecință, cele două guverne își propun să intensifice cooperarea polono-germană în toate domeniile relevante pentru combaterea amenințărilor hibride, inclusiv comunicațiile strategice, protecția infrastructurii critice și a riscurilor și oportunităților în legătură cu tehnologiile noi/emergente.

Pe lângă tratarea detaliată a sprijinului comun pentru Ucraina - pe care nu îl mai abordăm aici, întrucât principalele aspecte au fost prezentate sistematic și pe larg de DefenseRomânia - documentul conține un capitol special și în ceea ce privește Belarusul.

Polonia și Germania se vor strădui să împiedice Belarusul să acționeze ca un facilitator al eludării sancțiunilor internaționale de către Federația Rusă, subliniind în același timp că o problemă cheie o reprezintă sprijinul societății civile din Belarus, inclusiv al diasporei din Europa a Belarusului și al reprezentanților  forțelor democratice, datorită puternicei represiuni interne.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel