Astfel, în cazul identificării unui pericol pentru unul dintre cele două state, aeronavele sale de luptă vor putea intra liber în spațiul aerian al celuilalt stat, fără o notificare prealabilă. La semnarea documentului au participat miniștrii apărării germani și polonezi, acordul urmând să devină parte a Misiunii extinse a NATO privind protejarea spațiul aerian al țărilor Alianței.
“Acest acord de perspectivă va permite avioanelor noastre de luptă să treacă granițele în spațiul aerian comun. Acest lucru nu numai că ne protejează teritoriile, dar este în cele din urmă bun pentru întreaga Alianță Nord-Atlantică”, a declarat după semnarea documentului, comandantul Centrului de Operații Aeriene al Forțelor Aeriene germane, general locotenent Klaus Habersetzer.
Ca parte a Misiunii extinse a NATO, se intenționează extinderea unor astfel de acorduri privind renunțarea la „frontierele aeriene” pentru aeronavele de luptă ale Alianței din toate statele baltice, Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg), Albania, Islanda, Slovenia, Bulgaria și România.
Avioanele de luptă planificate să intervină rapid, în caz de alertă, fac de regulă parte din serviciul de luptă Poliție Aeriană națională sau NATO și sunt gata de luptă permanent și pregătite pentru decolare 24 din 24 de ore. Renunțarea în acest caz la limitările impuse de frontierele aeriene va permite mijloacelor aeriene din serviciul de luptă Poliție Aeriană organizat într-un stat, dacă este necesar, să intercepteze avioanele inamice chiar și în spațiul aerian al altor state.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News