Într-o scrisoare adresată președintelui UE, care va fi discutată la summit-ul de joi de la Bruxelles, liderii celor patru țări care au granițe cu Rusia și Belarus au declarat că proiectul, care vizează protejarea blocului de 27 de națiuni cu o populație de 450 de milioane de locuitori, va necesita, de asemenea, sprijinul financiar al tuturor membrilor, arată Reuters.
„Crearea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va satisface nevoia acută și urgentă de a proteja UE de amenințările militare și hibride”.
Amenințările hibride se referă la o combinație de mijloace militare și nemilitare, precum și mijloace secrete și deschise, inclusiv dezinformarea, atacurile cibernetice, presiunea economică și introducerea ilegală de migranți peste granițe.
După cum se precizează în scrisoare, amploarea și costul acestor eforturi comune necesită acțiuni specifice din partea UE pentru sprijinul lor politic și financiar.
Unii diplomați UE au estimat costul construirii unei astfel de linii de apărare de-a lungul frontierei de 700 de kilometri a UE cu Rusia și Belarus la aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Amintim că Polonia intenționează să construiască cel mai complex sistem defensiv din ultimele decenii, care va cuprinde lucrări genistice uriașe de fortificații, îndiguiri, baraje și zone de teren inundabil.
Apărarea Flancului Estic, prioritară
Investițiile europene în apărare și finanțarea acesteia vor fi unul dintre principalele subiecte de discuție de către liderii UE la summit, întrucât războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă pentru al treilea an, iar Moscova intensifică operațiunile hibride împotriva Occidentului.
Scrisoarea precizează că planificarea și construcția liniei de apărare la granița de est a UE ar trebui să fie realizate în coordonare cu NATO și cu cerințele sale militare.
Apelul pentru finanțarea comună a unei linii de apărare terestre la granița de est a Uniunii Europene a urmat o inițiativă anterioară a Greciei și Poloniei de a crea un sistem de apărare aeriană al UE, modelat după Domul de Fier al Israelului, care ar coordona sistemele de apărare aeriană dispar în prezent ale statelor membre UE.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News