Respectarea angajamentelor faţă de consolidarea flancului estic al NATO: Polonia semnează un acord important cu SUA pentru câteva sute de rachete AIM-120C AMRAAM

DefenseRomania Team |
Data publicării:
O rachetă AIM-120D-3 prezentată la uzina Raytheon din Tucson, Arizona. AIM-120D-3 este cea mai recentă variantă a AMRAAM-ului dovedit în luptă, dezvoltat în cadrul programului ''Form, Fit, Function'', cunoscut sub numele de F3R. Sursa foto: Raytheon.
O rachetă AIM-120D-3 prezentată la uzina Raytheon din Tucson, Arizona. AIM-120D-3 este cea mai recentă variantă a AMRAAM-ului dovedit în luptă, dezvoltat în cadrul programului ''Form, Fit, Function'', cunoscut sub numele de F3R. Sursa foto: Raytheon.

Polonia a semnat un contract important pentru achiziționarea mai multor sute de rachete ghidate AIM-120C AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) din Statele Unite. Această achiziție marchează o nouă etapă esențială în aprofundarea relațiilor din domeniul apărării dintre cele două state membre NATO.

Anunțul a fost făcut public de Paweł Bejda, ministrul adjunct al apărării naționale din Polonia, prin intermediul unui mesaj publicat pe contul său oficial de X (fostul Twitter) la 9 august 2024. În comunicatul său, Bejda a subliniat importanța acestei achiziții pentru îmbunătățirea pregătirii în materie de apărare a Poloniei, în special în contextul creșterii provocărilor de securitate care afectează Europa de Est.

AIM-120C AMRAAM este o rachetă de ultimă generație, cu rază mare de acțiune, capabilă să funcționeze indiferent de condițiile meteorologice, atât ziua, cât și noaptea. Cunoscută pentru precizia și fiabilitatea sa, racheta este o componentă cheie a sistemelor moderne de apărare aeriană.

Poate fi integrată pe o gamă largă de avioane de luptă, inclusiv F-16, care reprezintă în prezent o componentă de bază a Forțelor Aeriene ale Poloniei. Achiziționarea acestor rachete va spori semnificativ capacitatea Poloniei de a descuraja și, dacă este necesar, de a răspunde amenințărilor aeriene.

Această achiziție este cea mai recentă dintr-o serie de achiziții efectuate de Polonia în domeniul apărării, reflectând eforturile continue ale acesteia de a-și moderniza armata și de a-și consolida capacitățile de descurajare. În ultimii ani, Polonia s-a angajat să facă investiții substanțiale în infrastructura sa de apărare, ca urmare a preocupărilor legate de dinamica securității regionale, în special în lumina conflictului în curs din Ucraina și a tensiunilor accentuate cu Rusia.

În plus față de rachetele AIM-120C AMRAAM, Polonia a parafat recent și alte echipamente militare americane de ultimă generație. În iunie 2024, Polonia a finalizat un acord pentru achiziționarea de sisteme suplimentare de apărare antirachetă Patriot, consolidându-și în continuare rețeaua de apărare aeriană. Sistemele Patriot, care sunt capabile să intercepteze rachete balistice, rachete de croazieră și aeronave avansate, completează rachetele AMRAAM recent achiziționate, asigurând o apărare multistratificată.

În plus, Polonia a investit în forțele sale blindate, cu contracte recente pentru achiziționarea de tancuri M1A2 Abrams și HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) achiziționate din Statele Unite. Aceste achiziții subliniază angajamentul Poloniei de a-și consolida capacitățile de război convențional și de a menține o poziție solidă de apărare în cadrul NATO.

Relațiile din domeniul militar dintre Statele Unite și Polonia au devenit din ce în ce mai solide în ultimii ani. Cele două națiuni și-au aprofundat cooperarea militară prin exerciții comune, dialoguri strategice și acorduri extinse în domeniul armamentului. Statele Unite au staționat, de asemenea, trupe în Polonia ca parte a prezenței avansate consolidate a NATO, o măsură care subliniază angajamentul alianței față de securitatea membrilor săi din Europa de Est.

Se așteaptă ca această ultimă achiziție de rachete să consolideze interoperabilitatea dintre forțele poloneze și cele americane, în special în contextul operațiunilor NATO. Poziția strategică a Poloniei pe flancul estic al NATO o face un actor esențial în strategia de apărare colectivă a alianței, iar aceste noi capacități vor garanta că Polonia poate contribui eficient la misiunile de apărare aeriană ale NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel