Polonia se transformă într-un zid de netrecut. Iulia Joja: Dacă aș fi în locul Rusiei eu aș ocoli Polonia. Dar România cum stă?

Darius Muresan |
Data publicării:
Varianta M1A1 a tancului Abrams în dotarea Australiei. Sursa Foto: Armata australiană
Varianta M1A1 a tancului Abrams în dotarea Australiei. Sursa Foto: Armata australiană

Expertul în securitate Iulia Joja anticipează că o revenire la putere a lui Donald Trump va accentua cererea SUA pentru ca statele membre NATO să atingă atingă un procent cât mai mare din PIB pentru înzestrare. Aceasta a fost una din cerințele pentru care Donald Trump a insistat în primul său mandat.

Prezentă în ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, înainte de alegerile americane, Iulia Joja, profesor la Georgetown University și expert în studii de securitate, a subliniat că o posibilă revenire a lui Trump la Casa Albă va face ca SUA să ceară statelor din NATO ridicarea pragului de 2% din PIB pentru apărare.

Amintim că Donald Trump a fost reales după scrutinul din 5 Noiembrie când al 45-lea președinte al SUA a învins-o pe democrata Kamala Harris, devenind al 47-lea președinte american.

În acest sens Iulia Joja se întreabă cum stă România care deși alocă 2% din PIB nu atinge acest procent. O va face abia anul acesta. Nici situația în țările baltice nu e tocmai roză.

România se laudă cu alocarea a 2.5% din PIB pentru Apărare, dar adevărul e că, potrivit unor rapoarte ale NATO, nu am reușit să atingem decât 1.6%.

3. Foto: Mini... (armata-romana_33985200.jpg)

Din totalul bugetului alocat anului trecut, peste 21% din fonduri au fost direcționate către programele de înzestrare, cifră puțin peste pragul cerut de Alianță.

Cu toate acestea, acest procentaj este departe de nivelurile atinse de alte țări din Europa de Est, cum ar fi Polonia, care a alocat peste 53% din buget pentru aceste programe. În contrast, Armata Română a avut cheltuieli de personal foarte mari, reprezentând aproape 60% din totalul bugetului destinat Apărării.

Iulia Joja dă însă exemplul Poloniei unde Varșovia alocă 4% din PIB și are programe masive de înzestrare. Confruntată cu o istorie tumultoasă, invadată de mai multe ori și împărțită, Polonia se înarmează azi masiv. Experta e de părere că la cum va arăta Polonia în următorii ani, „dacă aș fi în locul lui Putin aș ocoli Polonia”.

„Un aspect important e al contribuțiilor militare unde Trump spunea, înainte de război, că aliații trebuie să atingă 2% din PIB”, arată Iulia Joja care spune că revenirea lui Trump la putere va aduce probabil argumentul că e război și statele membre vor trebui să aloce mult mai mult.

2. Polonia. ... (7-wielkopolska-brygada-zmechanizowana-facebook_52532700.jpg)

„România cum stă? Știm că România deși a alocat 2% din PIB nu a atins acea cifră în timp ce Polonia e undeva la 4% și încerca acum un an să își ascundă cât de mari sunt contribuțiile la nivelul militar. Eu dacă aș fi în locul lui Vladimir Putin aș ocoli Polonia. În ceea ce privește România sau țările baltice lucrurile nu arată așa bine. Cam la acest lucru ar trebui să ne așteptăm dacă revine Administrația Trump. Că nu stăm bine deloc pe hârtie, că nu avem capacitatea de a ne apăra de unii singuri, lucru destul de cert”, explică Iulia Joja.

CITEȘTE ȘI: SUA, de la Javelin la ATACMS pentru Ucraina, „mai nu vrea mai se lasă”. Joja: E de neînțeles. Americanii nu iubesc Rusia sub nicio formă

 

Polonia ar putea deveni principala forță terestră din Europa

 

1. -imagine fara descriere- (tancuri-abrams_12520500.jpg)

E o chestiune de timp până când Polonia va deveni cea mai puternică forță terestră din Europa. Cu lecțiile istorice învățate, polonezii investesc masiv pentru a putea face față unei noi ipotetice invazii venite dinspre Federația Rusă. Totodată, Varșovia are în coastă și enclava rusă Kaliningrad, puternic militarizată.

În acest sens Polonia achiziționează zeci de sisteme de artilerie, lansatoare multiple HIMARS, dar și sute de tancuri americane Abrams și peste 600 de obuziere sud-coreene K2 Panther. Nu în ultimul rând 96 de elicoptere de atac Apache vor ajunge în dotarea Forțelor Terestre Poloneze.

Amintim că Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează circa o mie de tancuri de luptă K2 Panther. Totodată, Polonia a comandat 250 de tancuri americane Abrams pentru a înlocui vechile tancuri din epoca sovietică pe care le-a trimis în Ucraina.  Ulterior, polonezii au anunțat o altă achiziție de 116 tancuri Abrams second hand.

Varșovia mai intenționează totodată să ducă la bun sfârșit un contract-mamut, pentru achiziția a 484 de lansatoare HIMARS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel