Polonia se gândește să se alăture celor mai importante proiecte militare franco-germane: Speculaţii cu privire la un interes major pentru MGCS şi FCAS

S.I. Catalin |
Data publicării:
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a sugerat că Polonia s-ar putea alătura inițiativelor franco-germane de a dezvolta un avion de luptă și un tanc european. Această declarație a fost făcută în timpul unei conferințe de presă care a urmat întâlnirii sale cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, și cu ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la Paris, pe 24 iunie 2024.

 

Deși ministrul polonez al apărării nu a confirmat în mod direct această intenție, remarcile sale au stârnit speculații cu privire la posibila implicare a Poloniei în proiectele "Future Combat Air System" (FCAS) și "Main Ground Combat System" (MGCS), potrivit Army Recognition.

Aceste două proiecte menţionate mai sus vizează crearea unei noi generații de avioane de luptă și a unui nou tanc pentru a spori capacitățile de luptă ale forțelor armate din statele europene.

Kosiniak-Kamysz și-a exprimat intenția de a consolida relațiile cu Franța și Germania, subliniind interesul Poloniei de a colabora în cadrul "Triunghiului de la Weimar". Această etapă vine ca urmare a mai multor luni de speculații și de intensificare a cooperării de la revenirea lui Donald Tusk în funcția de prim-ministru al Poloniei.

În timpul conferinței de presă, Kosiniak-Kamysz a declarat: "În ceea ce privește sistemele de arme extinse, la inițiativa Franței și Germaniei, mi-am exprimat astăzi deschiderea. Sunt deschis față de aliații noștri din Triunghiul de la Weimar care își consolidează relațiile în toate aceste domenii".

De asemenea, oficialul polonez a subliniat importanța unor colaborări mai strânse în domeniul industriei de apărare, menționând: "Am pierdut ani în care cooperarea nu a fost bună, iar acum suntem interesați de consolidarea relațiilor."

Anterior, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a sugerat că Polonia ar putea participa la proiectul MGCS în timpul semnării unui memorandum de înțelegere, în aprilie 2024, cu omologul său francez, Sebastien Lecornu. Pistorius a subliniat importanța includerii altor parteneri, menționând Italia și în mod special importanța unei discuții cu noul guvern polonez.

Proiectul FCAS (Future Combat Air System) urmărește să înlocuiască avioanele Rafale ale Franței și aeronavele Eurofighter Typhoon ale Germaniei. Acesta este, de asemenea, susținut de Spania și include dezvoltarea unui sistem de arme de nouă generație (NGWS) compus din avioane de luptă de nouă generație şi aeronave pilotate de la distanță.

Proiectul MGCS (Main Ground Combat System), pe de altă parte, vizează înlocuirea tancurilor franceze Leclerc și germane Leopard 2.

După mai multe încercări nereuşite, programul MGCS a avansat recent prin semnarea unui memorandum de înțelegere între Franța și Germania, inițiind faza de dezvoltare tehnologică. La fel că programul FCAS, MGCS ar trebui să aibă primele unități operaționale în jurul anului 2040.

Aceste proiecte sunt esențiale pentru menținerea și consolidarea autonomiei strategice a Europei în fața amenințărilor în creștere și a evoluției rapide a tehnologiilor militare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel